Mon. Oct 2nd, 2023

Ingyenes speciális buszjáratokon utazhatnak az elemi iskolások

Ingyenes utaztatás biztosítható a 2022-2023-as tanévtől kezdődően az elemi osztályos tanulóknak a kimondottan ebből a célból működtetett járműveken a lakhely és az iskola között – szavazta meg kedden a szenátus.

A felsőház döntő fórumként, egyhangúlag szavazta meg a 2011/1-es oktatási törvény erre irányuló módosítását, amely a 2022-2023-as tanév első napjától lép érvénybe.

Kovács Irénke szenátor, a szenátus tanügyi bizottságának tagja elmondta: a városokban és a megyeközpontokban, Szilágy megye esetében Szilágycsehben, Szilágysomlyón, Zsibón és Zilahon az önkormányzatok speciális iskolabuszokat vezethetnek be az elemi iskolásoknak, függetlenül attól, hogy azok magán-, állami- vagy felekezeti oktatási intézményekben tanulnak, ezáltal biztosítva számukra a veszélytelen, megbízható utaztatást. Az elemi osztályosok szállításának költségeit állami költségvetésből finanszírozzák.

Az elmúlt tanévekhez hasonlóan már hétfőtől ingyen utazhatnak a zilahi lakosú diákok, erre számukra 12 Transurbis járatot vezettek be. A bérmentes utazást 50%-ban országos költségvetésből, 50%-ban a helyi polgármesteri hivatal saját költségvetéséből fedezik.