Thu. May 30th, 2024

Ingyen maszk a nehéz anyagi körülmények között lévőknek és a végzős diákoknak

Tömegközlekedési eszközökön, üzletekben, hivatalokban, olyan helyeken, ahol több ember van, kötelező a maszk viselése. Ennek a határozatnak a betartása elég nehéz a kevés jövedelemmel rendelkező személyeknek, kisnyugdíjasoknak, mert egy maszkot nem ajánlatos többször hordani, azt cserélni kell, főleg ha az illető gyakran hagyja el naponta lakhelyét. Ezért a kormány úgy határozott, hogy bár nem tudja az egész lakosságot maszkokkal ellátni, legalább a nehéz anyagi helyzetben lévő személyeknek ingyen biztosít maszkot.

Seres Dénes képviselő elmondta, a helyi önkormányzatokhoz eljuttatják a maszkokat, és azok a nyilvántartásuk alapján átadják a rászorulóknak. Valószínű, hogy a kormány megszab egy bizonyos jövedelemszintet, hogy könnyebben lehessen megállapítani, kik jogosultak erre a támogatásra.

Az RMDSZ kérésére a múlt héten a magyar kormány közbejárásával egy tajvani magánadományozó egymillió maszkot juttatott el Erdélybe, ebből Szilágy megye 30 ezret kapott, amit az RMDSZ Szilágy Megyei Szervezete kiosztott a magyar tannyelvű iskoláknak és azoknak az oktatási intézményeknek, ahol magyar tagozat is van, ezzel biztosítva a kötelező maszkviselést a nyolcadikos és tizenkettedikes végzős diákoknak, akik június elején felkészítő órákon vesznek részt. A tanulókon kívül maszkot kapnak a tanárok, és a vizsgák napján a vizsgáztató pedagógusok és a vizsgázó diákok. Ezeket az iskolába érkezéskor vehetik át.

Mi megelőztük a román kormányt, – mondta a képviselő -, előre gondoskodtunk minden gyerekről, mert számunkra fontos az egészségük és a biztonságuk. Sajnos az idei végzőseink a vizsgák mellett még ezzel a kialakul helyzettel is meg kell birkózzanak, ezért amiben lehet támogatjuk, bíztatjuk őket. A közeljövőben arra fogunk törekedni, hogy minél könnyebben vészeljék át ezt az időszakot, ezért próbálunk olyan döntéseket hozni, ami mindnyájuk számára a legkedvezőbb.

Kulcsár Mária