Thu. Dec 8th, 2022

Indul az Örökségünk őrei – fogadj örökbe egy műemléket országos örökségvédelmi verseny új évada

Az épített örökség iránt érdeklődő 9 – 12. osztályos csapatok október 18-ig jelentkezhetnek a verseny új évadára. Az első hivatalosan elismert örökségvédelmi verseny idén nagyobb, színesebb lesz, a cél viszont ugyanaz: megismerni és megismertetni közösségünkkel Erdély rendkívül gazdag épített örökségét. Az országos döntőt ez alkalommal a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziummal szervezi az RMDSZ kulturális főosztálya.

„Az Örökségünk Őrei mozgalom olyan generációkat nevel 2012 óta, amely nélkülözhetetlennek tartja épített örökségünk megbecsülését, és amely nem csak nyilatkozatokban, hanem tettekben is hozzájárul annak védelméhez. A diákok évről évre bebizonyítják, hogy fontos számukra erdélyi kincseink védelme, ezeknek népszerűsítése, újjáélesztése, funkcióinak továbbgondolása” – mondta el Hegedüs Csilla, a verseny ötletgazdája, az RMDSZ ügyvezető alelnöke. Hozzátette, hogy akkor van jövőnk Erdélyben, ha a fiatalok hisznek abban, hogy az övék itt a tér. Bíznunk kell bennük, segítenünk kell nekik, hogy megmutathassák: ismerik értékeinket és felelősséget vállalnak értük.

A versenybe eddig 13 megye több mint 3000 diákja kapcsolódott be. Idén a szervezők azt remélik, ez a szám lényegesen nőni fog, és új megyék és iskolák is csatlakoznak az Európa-szerte sikertörténetként említett mozgalomba. A verseny lényege, hogy a diákok saját elképzelésük szerint, kreatív megoldásokkal megismerjék és élettel töltsék meg műemlék védencüket, bekapcsolva tevékenységükbe az iskolai közösségüket, a szülőket, ismerősöket és a szakembereket is.

A csapatok jelentkezését október 18-ig várják, az info.oroksegunkorei@gmail.com e-mailcímen. További információkat is ugyanitt, vagy az Örökségünk őrei Facebook oldalán találnak az érdeklődők.