Thu. Apr 18th, 2024

Iktatta az RMDSZ a 114-es sürgősségi kormányrendelet módosítását célzó javaslatait – elkezdődtek szakbizottsági munkálatok

Több mint 40 pontban módosítaná a fiskális és gazdasági rendszert alapjaiban módosító kormányrendeletet az RMDSZ. Az elmúlt időszakban a Szövetség több fórumon is elmondta, hogy nem tud egyetérteni a szaktárca által hirtelen meghozott sürgősségi kormányrendelettel. Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvetője elmondta, hogy a pénzügyminiszter ellen benyújtott egyszerű indítvány parlamenti vitáján is az RMDSZ azt kérte, hogy halasszák el a sürgősségi kormányrendelet hatálybalépését, valamint azt, hogy ezt a témát bocsássák egy széles parlamenti és szakmai vitára.

Korodi Attila ezt követően rámutatott, hogy a 114-es SKR több mint ötven törvényt módosítana azonnali hatállyal, előzetes tanulmányok nélkül, ezért a Szövetség szakemberei egy alapos elemzést követően több ponthoz is módosító javaslatokat dolgoztak ki. Benedek Zakariás, az RMDSZ parlamenti képviselője, szakpolitikusa elmondta, hogy a javaslatokat Bende Sándor képviselővel, Tánczos Barna, Antal Lóránd és László Attila szenátorokkal közösen dolgozták ki.

 

Kiszámítható és biztos gazdasági fejlődést szorgalmazunk

A Szövetség parlamenti csoportja úgy értékeli, hogy a sürgősségi kormányrendeletnek vannak pozitívumai, azonban olyan intézkedéseket is tartalmaz, amelyek nem szolgálják a gazdasági szféra és az önkormányzatok fejlődését.  Azt kérik, hogy az SKR 2020-ban lépjen életbe, annak érdekében, hogy mindenki időben fel tudjon készülni a gyakorlatba ültetésre.

A Szövetség a kapzsisági adó eltörlésére dolgozott ki a módosító javaslatot, a törvényhozók úgy értékelik, hogy egy ilyen intézkedés bevezetése, egy előzetes hatástanulmány nélkül a magánszemélyeket és a cégeket hozza hátrányos helyzetbe. Benedek Zakariás elmondta, amennyiben a bankok pénzügyi eszközeire további adókat ró ki az állam, azok a hiteleket felvevő személyeket, cégeket fogja terhelni, így a kormány által kidolgozott módosítás nem éri el célját.

 

Szilárd alapokon fekvő magánnyugdíj-rendszert

Az RMDSZ azt kéri a 114-es SKR parlamenti vitáján, hogy a magánnyugdíj-pénztárak stratégiai projektekbe fektethessék pénzalapjukat, valamint az alaptőkéjük legyen egyenesen arányos az általuk kezelt összegekkel. Tekintettel arra, hogy a magánnyugdíj-pénztárak nem gazdálkodnak jövedelmezően a kötelező magánnyugdíjhoz történő hozzájárulással, meg kell adni a lehetőséget a magánnyugdíj-pénztáraknak arra, hogy stratégiai projektekbe fektethessenek, ezáltal kamatoztassák a befizetők pénzét. Kötelezni kell őket arra, hogy az alaptőke egyenesen arányos legyen általuk kezelt összegekkel. Benedek Zakariás példaként elmondta azon magánnyugdíj-pénztárak, amelyek 3,6 milliárd euró értéket kezelnek, azonban az alaptőkéjük 15,96 millió euró nem biztonságos az állampolgárok számára, hiszen jóval kevesebb az alaptőke, így egy esetleges csőd esetében nem garantált az állampolgároktól begyűjtött összegek fedezése. Az RMDSZ módosító javaslatban kéri, hogy azon pénztáraknak, amelyek 100 millió euró alatti összegeket kezelnek, az alaptőkéjük 4 millió euró legyen. A 100 millió euró felett kezelt pénzalapok esetében 8 százalék legyen az alaptőke.

Benedek rámutatott továbbá arra is, hogy az SKR-ben nincsenek pontosítva, értelmezhetőek az építőipari ágazatban a bérezésekre vonatkozó szabályozások. Éppen ezért az RMDSZ azt kéri, hogy a minimálbért csak azoknak a személyeknek biztosítsák, akik közvetlenül az építőipari telepeken dolgoznak. Ezzel a szabályozással elkerülhető, hogy azon kisegítő személyzetet is beleszámolják ebbe a kategóriába, akik például őrző-védéssel, vagy éppen takarítással foglalkoznak.

 

Támogatjuk a zöld energiát termelő cégeket

Az energiát termelő cégek az engedély beszerzéskor az SKR értelmében a forgalmi adójuk 2 százalékát kell befizessék az államnak. Az RMDSZ szorgalmazza, hogy azon cégek, amelyek zöld energiát termelnek, az engedély beszerzéséért a forgalmuk csak 0,2 százalékát legyenek kötelesek kifizetni. Továbbá, amennyiben vannak olyan cégek, amelyek az alap energia termelése mellett, kogenerálással módszerrel más jellegű energiát is előállítanak, azok maximum a forgalmi tőkéjük két százalékát fizessék az engedély beszerzésére.

 

Nem értünk egyet a hírközlési ágazat gazdasági szereplőinek további megadóztatásával

Az SKR további megszorításokat vezetne be a hírközlési ágazat gazdasági szereplőire is. Az RMDSZ nem ért egyet ezzel az intézkedéssel, elfogadhatatlan a további megadóztatásuk. Benedek elmondta, hogy az érvényben levő szabályozások, és az ANCOM által megszabott előírásokat kell figyelembe venni, ezért kérik ezen cikkely törlését az SKR-ből.

 

Könnyített közbeszerzést, és több döntési képességet az önkormányzatoknak

Az RMDSZ törölné az SKR-ben azt cikkelyt, amely megtiltaná az önkormányzatoknak, hogy a fogyatékkal élőknek, özvegyeknek és háborús veteránoknak a víz- és szennyvízkezelési szolgáltatások fizetésére mentességet biztosítsanak.  Továbbá kéri, hogy a közbeszerzést módosító cikkelyben töröljék a legalacsonyabb ár kritériumát azon szolgáltatások esetében, amelyek több mint 30 ezer eurót érnek, valamint a 100 ezer eurós feletti munkálatokra, hiszen ezen cikkely értelmében számos problémába ütköztek az önkormányzatok, a minőség kárára ment a legalacsonyabb ár. Lehetőséget kell teremteni arra, hogy a szabadpiac árai alapján a munkálatok időben és jó minőségben lehessen kivitelezni.

Az 114-es SKR tárgyalását a héten kezdte meg a képviselőház szakbizottsága. Az RMDSZ csak abban az esetben tudja támogatni a több mint ötven törvényt módosító kormányrendeletet amennyiben megfelelő megoldásokat találnak úgy a gazdasági, mint a társadalmi szférában.