Fri. Jul 12th, 2024

III. Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Találkozó és II. Bagosi-Borzási Családi Nap

Szeptemberben a fecskék is összegyűlnek, hogy a téli szálláshelyükre térjenek. Az egészségügyi korlátozások beszüntetése után, mi bagosiak is úgy éreztük, hogy nem köszönthet ránk a tél anélkül, hogy ne ünnepelnénk egy kicsit közösen. Egy nagyon tartalmas és eseménydús hétvégén vagyunk túl. Harmadik alkalommal lett megrendezve a Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Találkozó, ahol most kevesebb csapat vett részt, de nagyon színvonalas előadásokat láthatott a nagyérdemű. A rendezvényt a község polgármestere, Bernáth István nyitotta meg és a beszédében köszöntötte a Bagosra látogató testvértelepülések polgármestereit és mindazokat, akik elkísérték őket. Elsőként a hazaiak, a Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Társulat Iciripiciri csapata lépett színpadra, ők Kéri Ferenc: Mosolyország tovább él című mesejátékát adták elő. Őket a Tordaszentlászlói Amatőr Színjátszó Társulat követte, akik három bohózattal nevettették meg a közönséget. Először léptek a bagosi színpadra a Debreceni Ady Endre Gimnázium diákjaiból összekovácsolt Adysokk színjátszó csoport, Szilágy Ádám: A múlt igazsága című darabjával. A pénteki színjátszást a legkisebbek a Vámospércsi Fintorgók zárták, akik Ludas Matyi történetét elevenítették fel számunkra, hatalmas sikert aratva általa. A késő délutáni program a Kavalkád, a bagosi női énekkar bemutatkozásával indult, akik Gáspár Attila által lejegyzett, Felmegyek a hegyre Birtalan József Berettyó-felvidéki népdalai című kötetből énekeltek két csokorra valót. Ezt követően a Hétköznapi hőseink – Írjunk történelmet pályázat 2022-es évadának bagosi résztvevői (Antal Anett Antónia, Antal Krisztián Kristóf és Fekete Dávid) mutatták be elkészült dolgozatukat és kisfilmjüket.  A bemutatót megelőzte az előző évadok munkáit összegyűjtő kötet ismertetése, amit Széman Emese Rózsa projektvezető hozott el hozzánk és adta át a tiszteletpéldányokat a tavalyi év résztvevőinek és csapatvezetőjének. Az elmúlt év csapattagjai: Kincses Eleonóra, Fekete Fanni és Fekete-Kászoni Boróka Lea voltak, a csapatvezető az idei és a tavalyi évadban is Birtalan Beáta Erzsébet volt. Könyvbemutatót könyvbemutató követett. Maga a gyűjtő Gáspár Attila mutatta be a már említett kötetet a Felmegyek a hegyre Birtalan József Berettyó-felvidéki népdalai című munkáját. A bemutatót színesítette, hogy a gyűjtő és az adatközlő együtt adtak elő néhány népdalt a kötetből. A könyvbemutató után a bagosi Mákvirágok férfi népdalkör lépett a színpadra néhány népdalcsokorral. A kultúrműsor táncbemutatóval záródott. Azokat a szigetközi polgári táncokat mutattak be a bagosi fiatalok, amelyeket júliusban Szentendrén, a 16. Szent László Néptánctáborban tanultak. A pénteki program éjszakába nyúló táncházzal ért véget, ahol a talpalávalót Józsi és a Csengettyűsök szolgáltatták és az este kiemelt vendégei Palenik József és Balogh Tímea mosonmagyaróvári táncoktatók voltak.

A szombati családi nap reggele barátságos focimérkőzésekkel indult, ahol a község fiataljai és felnőttjei is megmérették futballtudásukat a testvértelepüléseink csapataival. A közös ebédhez a babgulyást a Polgármesteri Hivatal és a Helyi Tanács biztosította. Ebéd után a program a füves pályán felállított színpadon folytatódott, a Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Társulat két vidám jelenetének Kéri Ferenc: Beteg disznó és Az alkohol öl bemutatásával. Őket követte a színpadon a Hajdúbagosi Hagyományőrző Egyesület Őszirózsa Népdalkörének előadása, majd a Szederinda Citerazenekar varázsolta el a közönséget Fekete István vezetésével. A helyszínen minden résztvevő találhatott a maga számára megfelelő tevékenységet. A gyermekek kipróbálhattak harminc féle népi fajátékot, bubi focizhattak, légvárban ugrálhattak. A Szilágybagosi Bánffy Kulturális Egyesület sátrában barkácsolhattak, hímezhettek és a Szabó Miklós Községi Könyvtár mesesarkában találkozhattak Gondolattal, a sünivel és minden résztvevő szavazhatott az általános iskolások Fókuszban a család pályázatára beérkezett rajzaira. A Bagos-Borzás Ifjúsági Tanács sátrában arcfestéssel kedveskedtek a gyermekeknek és a nap folyamán vékonypalacsintával lepték meg a pályára látogatókat, valamint ügyességi vetélkedőket szerveztek az eseményen résztvevő családok számára. Az RMDSZ Bagosi és Borzási Nőszervezete lekváros, túrós-tejfölös és csokoládés lángossal látták el az eseményen résztvevőket. Az esti retró buli kezdeti hangulatát Dj Deka és Miss. Chrisstyn adták, majd Dj Blade követte őket. A bulizók jókedvét még a barátságtalan időjárás se szegte meg.

Jó volt együtt lenni, közösen tapsolni, jóízűen nevetni, hangosan énekelni, lelkesen táncolni. A mi lelkesedésünk jövőre is megmarad, találkozzunk akkor is minél több alkalommal!

Szervezők és támogatók: a Szilágybagosi polgármesteri Hivatal és Helyi Tanács, a Szilágybagosi Amatőr Színjátszó Társulat tagjai és szüleik, az RMDSZ Szilágybagosi és Szilágyborzási Szervezete, az RMDSZ Szilágybagosi és Szilágyborzási Nőszervezete, a Szabó Miklós Községi Könyvtár, a Szilágybagosi Bánffy Kulturális Egyesület, a Bagos-Borzás Ifjúsági Tanács, a Kifor Construct S.R.L., az Oázis Vendégház, Szilágyi Ágnes, Szilágyi Csaba és családja, Boér Klára, Kása Erika, Vincze Andrást és Ildikó és minden lelkes résztvevő.