Tue. Mar 5th, 2024

Igényelhető az első erdő-, valamint az erdősítési támogatás

Május 15-ig igényelhető a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökségtől az első erdő-, valamint az erdősítési támogatás. A támogatás pályázhatóságát immár negyedszer hirdetik meg a 2014–2020-as vidékfejlesztési terv keretében.

Az erdősítésre javasolt földterületnek legalább 1 hektárnak kell lennie az erdő csoportok esetében és legalább 0,5 hektárnak az erdő védelmi sávok esetében. Az erdős ültetvények létesítésének támogatása magába foglalja az erdősítés műszaki tervének elkészítését és az ültetvény körbekerítését.

Az egységnyi területre vonatkozó éves támogatás magába foglalja a karbantartási költségek fedezését (legfeljebb 6 év) és az erdőtelepítés gondozását (legfeljebb 2 év), valamint a mezőgazdasági jövedelemkiesés kompenzálását az erdősítés következményeként 12 éves időtartamra.

Az erdősítési támogatást az unió vidékfejlesztési alapjából fizetik, a támogatás folyósítását azonban a kifizetési ügynökség végzi, ezen intézményhez kell letenni, illetve feltölteni a pályázatokat is.

Sütő Attila