Wed. May 29th, 2024

Időszakosan felhőszakadások, szélviharok, gyakori villámlások és jégesők várhatók

A fél országrészre érvényes másodfokú (narancssárga jelzésű) viharriasztást adott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

A risztás kedd reggelig érvényes. A meteorológusok szerint hétfő délelőtt 10 óra és kedd délelőtt 10 óra között Erdélyben, Bánságban, a Körösök-vidékén, Máramarosban, Moldvában, illetve Olténia és Munténia hegyvidékén időszakosan felhőszakadások, szélviharok, gyakori villámlások és jégesők várhatók. A lehulló csapadék mennyisége meghaladja a 40 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig akár az 50-80 litert is.

Az ANM ugyanakkor egy elsőfokú, légköri instabilitásra vonatkozó riasztást is kiadott hétfőn, amely szintén kedd reggel 10 óráig érvényes az ország 14 megyéjében, Dobrudzsában, Munténiában és Olténiában. A csapadék mennyisége meghaladja a 20-25 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig a 40-50 litert is.

A meteorológusok figyelmeztetnek még, hogy kedd délelőtt 10 órától csütörtök délelőtt 10 óráig időnként fokozottá válik a légköri instabilitás az egész ország területén: felhőszakadások, viharok várhatók. A csapadék mennyisége meghaladja a 25-30 litert négyzetméterenként, elszigelten – főként az ország északi, középső és északkeleti térségében, illetve a hegyvidéken – pedig a 40-60 litert is.