Sun. Oct 1st, 2023

Időjárás: ezen a héten hűvösebb lesz, november 1-től felmelegedés, november 4-től eső várható

A hónap végéig hideg idő várható, a sokéves átlagnál alacsonyabb hőmérsékleti értékekkel, ám november 1. és 4. között felmelegedés lesz – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat október 25. és november 7. közötti időszakra vonatkozó, hétfőn közzétett előrejelzéséből.

E szerint a Bánságban október 25-28. között a sokéves átlag alatti hőmérsékletre lehet számítani, átlagban 14 fokos csúcshőmérsékletekkel és 2-3 fokos minimumokkal. A hónap végéig fokozatos felmelegedés következik, november 1. és 4. között a napközbeni csúcshőmérséklet átlagértéke eléri a 19-20 fokot, és éjszaka is csak 8-10 fokra hűl le a levegő. Ezután újabb lehűlés várható, a csúcshőmérséklet átlagértéke november 7-től a sokéves átlagnak megfelelő 12 fokra, a minimumoké 4 fokra csökken. A következő kéthetes időszak első hetében derűs időre lehet számítani, a második héten naponta esni fog, november 4-6. között helyenként mérsékelt mennyiségű csapadékot jósolnak a meteorológusok.

Körös-vidéken október 25-29. között a sokéves átlag alatti hőmérsékletre lehet számítani, átlagban 14 fokos csúcshőmérsékletekkel és 1-2 fokos minimumokkal. A hónap végéig fokozatos felmelegedés következik, november 1. és 3. között a napközbeni csúcshőmérséklet átlagértéke eléri a 18-19 fokot, és éjszaka is csak 7-9 fokra hűl le a levegő. Ezután újabb lehűlés várható, a csúcshőmérséklet átlagértéke november 7-től a sokéves átlagnak megfelelő 11 fokra, a minimumoké 4 fokra csökken. A következő kéthetes időszak első hetében derűs időre lehet számítani, a második héten naponta esni fog, november 2-5. között helyenként mérsékelt mennyiségű csapadékot jósolnak a meteorológusok.

Erdélyben október 30-ig tart a hideg idő, átlagban 11-14 fokos csúcshőmérséklettel és fagypont közeli minimumokkal. Ezután felmelegedés várható, november 1-4. között a csúcshőmérséklet átlagértéke eléri a 17-18 fokot, a minimumoké pedig az 5-7 fokot. November 5-től újabb lehűlés következik, a csúcshőmérséklet átlagértéke a sokéves átlagnak megfelelő 10-11 fokra, a minimumoké 2-3 fokra csökken. A következő kéthetes időszak első hetében derűs időre lehet számítani, a második héten elsősorban november 4-7. között várhatók gyenge esők.

Máramarosban október 30-ig az ilyenkor megszokottnál valamivel hűvösebb lesz, főként éjszakánként, átlagban 13-15 fokos csúcshőmérséklettel és 0-2 fok közötti minimumokkal. Ezután enyhül az idő, november 1-4. között a sokéves átlagnál melegebb lesz, átlagban 18 fokos csúcshőmérséklettel és 6-8 fokos minimumokkal. Majd ismét lehűlés következik, november 5. után a csúcshőmérséklet átlagértéke a sokéves átlaghoz közelítő 10-11 fokra, a minimumoké 3-4 fokra csökken. A következő kéthetes időszak első hetében derűs időre lehet számítani, a második héten főként november 2-6. között várhatók gyenge esők.

A hegyekben október 25-29. között átlagban legtöbb 6-8 fokos csúcshőmérséklet várható. Ezután enyhe felmelegedés következik, október 30. és november 2. között a csúcshőmérséklet átlaga 10-11 fokra nő, majd november 7-re 4-5 fokra csökken. Október 25-28. között és november 7-én a minimális hőmérsékleti értékek átlaga -3 és -1 fok között, a többi éjszakán pedig 1 és 4 fok között alakul. A hegyekben a következő kéthetes időszak első hetében derűs időre lehet számítani, a második héten elsősorban november 4-7. között várhatók gyenge esők.