Thu. Apr 18th, 2024

Idén motorkerékpárt is lehet vásárolni a Roncsautó-program keretében; az elektromos autókat egy évig nem szabad eladni

Idén motorkerékpár vásárlását is támogatja az állam a roncsautó-program keretében – jelentette be kedden Costel Alexe környezetvédelmi miniszter. Az idei kiírás másik újdonsága, hogy a program keretében vásárolt elektromos autókat egy évig nem adhatják el tulajdonosaik.

A miniszter keddi sajtótájékoztatóján elmondta, a kormány idén összesen 545 millió lejt szán a hazai gépkocsipark felújítását célzó Roncsautó-program két változatára (a klasszikus, illetve Roncsautó Plusz programra), ebből 140 millió lejt fordítanak elektromos vagy hibrid meghajtású járművek beszerzésének támogatására.

A Roncsautó program klasszikus változatára (Rabla Clasic) a tavalyinál nagyobb, 405 millió lejes költségvetést hagytak jóvá, ami lehetővé teszi 60 ezer régi jármű kivonását a forgalomból. Az elmúlt évhez hasonlóan idén is 6500 lej, azaz körülbelül 1350 euró értékű vouchereket adnak, amelyekhez további ezer lej adódik hozzá, amennyiben az igénylő olyan autót vásárol, amelynek szén-dioxid-kibocsátása nem haladja meg a 96 grammot kilométerenként. Szintén ezer lejes többlettámogatás jár abban az esetben is, ha a pályázó LPG-meghajtású autót vásárol, amely kevésbé káros a környezetre – magyarázta a tárcavezető. ,,Az újdonságok nem állnak meg itt: a nem konnektoros töltésű hibridautók esetében 1700 lejről 2500 lejre nő az ökobónusz összege” – mondta még.

A Roncsautó-program keretében idén motorkerékpárt is lehet vásárolni, ez esetben 3500 lej értékű vouchert kap a pályázó, ha lead a roncstelepre egy régi járművet.

A Roncsautó Plusz program költségvetése 45 százalékkel nő 2019-hez képest, elérve a 140 millió lejt. A miniszter hangsúlyozta, a százszázalékosan elektromos meghajtású járművek beszerzését idén is 10 ezer euróval támogatják, ami európai viszonylatban a legnagyobb összegű támogatásnak számít. A plug-in hibridautók vásárlásához körülbelül 4500 euróval járul hozzá az állam, a támogatás összege azonban nem haladhatja meg az új autó árának 50 százalékát.

,,Az idei költségvetés alapján 2500 román állampolgár vásárolhat magának 100 százalékban elektromos autót, további 400-an pedig plug-in hibridautót. Gyakorlatilag az a cél, hogy egy év alatt annyi elektromos és hibridautó kerüljön forgalomba az országban, mint összesen az elmúlt négy évben, amióta működik a roncsautó-program” – magyarázta.

A tárcavezető ugyanakkor kiemelte, a program keretében vásárolt elektromos autókat egy évig nem adhatják el tulajdonosaik. Elmondása szerint így akarnak megbizonyosodni arról, hogy ezek az autók az országban maradnak.

,,Ugyanakkor elektromos meghajtású motorkerékpár vásárlására is van lehetőség. Azok, akik ilyen járművet szeretnének beszerezni, 3000 lejes, azaz több mint 600 eurós támogatásban részesülnek. Ha leadnak egy használt autót, akár 2000 eurót is elszámolnak nekik az elektromos meghajtású motorkerékpár árából” – fogalmazott a miniszter.

Costel Alexe elmondta még, idén is elindítanak egy programot az elektromos tömegközlekedési eszközök vásárlásának támogatására. Erre mintegy félmilliárd lejt szánnak ebben az évben – azaz 2019-hez képest csaknem 30 millió lejjel nagyobb összeget -, amelyből körülbelül 400 elektromos autóbusz és trolibusz vásárolható.

Mindemellett 19 millió eurós költségvetést hagytak jóvá idén elektromosautó-töltőállomások felállítására a településeken, és további 20 millió eurót az országutak és autópályák mentén létesítendő töltőállomásokra.

A miniszter bejelentette, hogy 2020-ban is meghirdetik a háztartási gépek roncsprogramját, amelyre 30 millió lejt különítettek el, és becsléseik szerint 100 ezer vouchert fognak majd kiosztani. A program keretében idén is hűtőszekrényt és fagyasztóládát, mosógépet, mosogatógépet, légkondicionáló berendezést és televíziót lehet majd vásárolni.

agerpres.ro