Thu. Apr 18th, 2024

Idén 3 milliárd lejt szánnak a napelemrendszerek telepítésének támogatására; 15 ezer pályázat nyerhet finanszírozást

A környezetvédelmi minisztérium 3 milliárd lejt szán idén a napelemrendszerek telepítésének támogatására, az összeg több mint 150 ezer pályázat finanszírozására elegendő – nyilatkozta pénteken az AGERPRES hírügynökségnek Tánczos Barna tárcavezető.

A miniszter rámutatott, tavaly több mint 40 ezer finanszírozási kérelmet hagytak jóvá a Fotovoltaikus Zöld Ház program keretében, nagyon nagy az érdeklődés iránta, ezért növelni fogják a költségvetését. A tervek szerint ebben az évben 3 milliárd lejt szánnak erre a programra, ami legalább 150 ezer pályázat támogatására lesz elegendő.

Tánczos hozzátette, közben egyeztettek az önkormányzatok képviselőivel a program hatékonyabb gyakorlatba ültetésérő, a bürokrácia csökkentéséről, és meggyőződését fejezte ki, hogy idén “százezrek” pályáznak majd a támogatásra.

Ugyanakkor vizsgálják a tárolókapacitások finanszírozásának lehetőségét is, hogy a háztartások tudják tárolni a napközben megtermelt energiát, ne kelljen a mennyiséget minden alkalommal betáplálni a hálózatba. Erről az európai projektekért felelős minisztériummal is egyeztetnek, hogy a környezetvédelmi tárca rendelkezésére álló összegek mellett uniós alapokat is szánjanak erre – magyarázta.