Mon. Oct 2nd, 2023

Ideiglenesen leállította a műtrágyatermelést az Azomureș a magas energiaárak miatt

 Ideiglenesen leállította a termelést a legnagyobb hazai műtrágyaüzem, a marosvásárhelyi Azomureş a magas gáz- és villamosenergia-árak miatt – tájékoztott hétfőn a vállalat.

A közleményük Harri Kiiskit, a kombinát vezérigazgatóját idézte, aki kifejtette, hogy a villamosenergia, de főleg a földgáz magas ára miatt kénytelenek ideiglenesen leállítani a termelést, hiszen nem folytatható az üzem fenntartható működése a jelenlegi körülmények között.

A vezérigazgató szerint Európa-szerte hasonló intézkedéseket hoztak más gyártók is, és közölte, hogy a termelés újraindítása főként a földgáz árától függ. Közölte, hogy az ügyvezető vezetésnek a termelés felfüggesztéséről szóló döntését elfogadta az igazgatótanács, és nyomatékosította: a döntésnek nincs hatása az alkalmazottakra, akik továbbra is bejárnak dolgozni. Ebben az időszakban azokra a karbantartási munkálatokra összpontosítanak, amelyeket a hideg hónapok alatt is el tudnak végezni. Hozzátette: arra számítanak, hogy január és február kritikus hónapok lesznek.

Emlékeztetettek, hogy az Azomureş Románia egyik legnagyobb gázfogyasztója, a vállalat használja el az éves hazai gázfogyasztás 10 százalékát és a romániai farmok mintegy felét látja el műtrágyával. Úgy vélik, hogy az Azomureş a román élelmiszeripar biztonságának az egyik alappillére, ezért arra kérték a parlamentet és a kormányt, hogy idejében enyhítsék a gáz magas ára okozta nehézségeket, hogy az ország élelmiszerellátási biztonsága ne kerüljön veszélybe 2022-ben.