Thu. May 28th, 2020

Hortenzia szaporítása

A dugványozás menete

Ezek a hortenzia dugványok 6 hét alatt gyökeres példányok fognak lenni.
A dugványozáshoz az időpont megválasztása a legfontosabb. Félfás állapotban jól gyökeresednek.Ezt az állapotot május- július körül éri el a növény.

Akár az összes olyan hajtásból készíthetünk, amelyiken nem nőtt virág.

A hajtás ne legyen túl vékony, illetve túl vastag sem, mert ezek nehezen gyökeresednek. A ceruza vastagságú tökéletes.

A legkedvezőbb napszak a dugványok vágásához a kora délelőtti órák. A túl vékonyakat, és a túl vastagokat hagyjuk figyelmen kívül, valamint azokat, melyeken bimbó van.
Vágjunk le egy – egy kb. 10-15 cm hosszú szárrésszel hajtásvégeket, melyeket  nedves ruhával bélelt dobozba tároljunk a felhasználásukig.
Mivel vízimádó növény, igyekeznünk kell, és természetesen, árnyékba tároljuk.
Az alsó levél-párokat távolítsuk el, majd a dugványt mártsuk bele a gyökereztető porba. (Gyökereztető hormont a gazdaboltokban lehet vásárolni, de ha nincs, akkor is meg fog gyökeresedni, szóval nem kifogás, hogy nincs gyökereztető porunk!)

A fölösleges hormont rázzuk le, majd az előkészített cserepekbe dugdossuk bele.  Célszerű egy ceruzával a földbe lukat fúrni, és ebbe rakjuk a dugványt, így a por nem fog lejönni a szárról. A gyökereztető közeg, amit a cserepekbe töltünk, jó minőségű laza szerkezetű föld és perlit keveréke legyen, de ha nem tudunk perlitet szerezni, akkor homokkal is keverhetjük a földet. A lényeg, hogy a laza talajszerkezet legyen. Ezután a cserepekbe kis pálcikákat szúrunk, és az egészet egy átlátszó zacskóba helyezzük, hogy a párásítást tudjuk biztosítani, majd a kert egy védett, árnyékos zugába rakjuk. A kis pálcákra csak azért van szükség, hogy a zacskó ne tapadjon a levelekre.

Mostantól már csak annyi a dolgunk, hogy naponta locsoljuk, szellőztetjük a dugványokat. A negyedik hét eltelte után, a cserép alját nézzük meg, ha látunk kis gyökérdarabkákat kibújni, akkor sikerült a gyökeresedés. Némelyik példány lassabban gyökeresedik, ne legyünk türelmetlenek velük, ne húzkodjuk ki a földből. A legbiztosabb módszer, ha a cserép alján a vízkivezető nyílásokban megjelentek az új gyökerek.

Miután kifejlődtek a gyökerek, a kis növényeket ültessük át nagyobb cserepekbe, és árnyékos helyen neveljük őket tovább. A rendszeres vízellátásról ne feledkezzünk meg. Ősszel a jól előkészített ültető-gödrökbe kiültetjük, a megfelelő téli védelemről gondoskodva.

A hortenzia kevésbé alkalmazott szaporítási módja a tőosztás. Ehhez természetesen, kell egy nagyobb tő és egy olyan hortenzia tulajdonos, aki szívesen megbontja a növényt.

A hortenzia a rendszeres gondozás, tápanyagellátás mellett rengeteg új hajtást hoz tőről. Ezek leválaszthatóak az anyanövényről. Egy nagyobb bokrot 2-3 darabra érdemes szétszedni.

Az új szerzeményünket végleges helyére ültethetjük. A gondozást gyönyörű virágokkal fogja meghálálni.

Amikor meglepetést tud okozni a hortenzia: a vízben való gyökereztetés.

Előfordul, hogy a vázába is elkezd gyökeresedni. Találkoztam gyökeres példánnyal úgy is, hogy még  virágzott, illetve leveles ága kezdett el gyökeresedni. Csokorhoz szedtem hortenziát, és egy pár leveles hajtást is levágtam, hogy dugványozzam. Aztán meggondoltam magam, egy vödör vízbe tettem az ágakat, és beraktam a kerti tó mellé, árnyékos helyre. Naponta ellenőriztem az állapotukat, figyelve, hogy nehogy rothadásnak induljanak. Volt, amelyiket ki kellett dobni, de volt, amelyiken megjelentek a gyökerek. Ha van rá lehetőségünk, próbáljuk meg ezt a szaporítási módot is.

Összefoglalva, könnyen és jól gyökeresedik, bátran vágjunk bele!

gazigazito.hu