Thu. Apr 18th, 2024

Holnap még be lehet nyújtani az egységes adóbevallást és a civil szervezeteknek szánt adófelajánlást

Holnap (szerda) az utolsó nap, amikor még be lehet nyújtani az egységes adóbevallást és a civil szervezeteknek szánt 2, illetve 3,5 százalékos adófelajánlást.

Július 31-ig lehet benyújtani az egységes adóbevallást és felajánlani a személyi jövedelemadó 2, illetve 3,5 százalékát. Az egységes adóívet azoknak a magánszemélyeknek kell benyújtaniuk, akik fizetésen kívüli jövedelemre tesznek szert. Ide tartoznak többek között a szerzői jogdíjasok, a gazdasági tevékenység végzésére engedélyezett természetes személyek, vagy ismertebb nevükön a PFA-k, a szabad foglalkozásúak, azok, akik lakásukat, földjüket bérbe adják, vagy turisztikai célra adnak ki szobát, valamint azok is, akik osztalékot kapnak a részvényeik után.

Az adófizetőknek az adófelajánlásukról szóló 230-as űrlapot szintén szerdáig kell benyújtaniuk. A jövedelemadónk 3,5 százalékát kizárólag azoknak a szervezeteknek, alapítványoknak irányíthatjuk át, amelyek akkreditáltak, és amelyek szociális tevékenységet folytatnak. Ilyen például a Caritas vagy a Máltai Szeretetszolgálat, illetve bármely olyan meghatalmazott szervezet, amely például idősek otthonát, szociális étkezdét működtet. Amennyiben a nonprofit szervezet nem teljesíti egyszerre az említett két feltételt, annak jövedelemadónk csupán 2 százalékát irányíthatjuk át.

Az adóhatóság nem fogadja idén azokat az adóíveket, amelyeket postai úton akarunk eljuttatni az ANAF-hoz, így vagy személyesen az adóhatóság kirendeltségein, vagy online, vagy a kedvezményezett nonprofit szervezetnek átnyújtva tehetjük meg az adófelajánlást.