Thu. May 30th, 2024

Hogyan lehet megszabadulni a lisztharmattól?

A lisztharmat az egész világon elterjedt és ismert betegség. Évente rendszeresen fellép és kisebb-nagyobb károkat okoz. Szabad földön és növényházban egyaránt jelentkezhet konyhakerti, virágágyási növényeinket, és a gyümölcsfákat is megtámadja. (pl. rózsa, alma, uborka, káposzta, szamóca). Felismerni gyakorlott szemnek nem nehéz, a leveleken fehér, finoman púderszerű bevonat keletkezik, amely lassan az egész levelet majd a fejlődő hajtást is belepi. A levelek kanalasodnak, görbülnek, hullámosodnak, majd elhalnak. A gomba a fertőzött rügyekben telel át, így amikor az időjárás kedvezővé válik, máris terjedhet az eső- vagy öntözővízzel. Amikor az időjárás erősen párás, – ez május, júniusra, majd nyár végére, augusztus, szeptemberre jellemző – számíthatunk a megjelenésére.

 

Védekezés a lisztharmat ellen – megelőzés:

Gyümölcsfák közül a rezisztens fajtákat válasszuk. Ez az információ a legtöbb on-line árudában az ismertetőkben fel van tüntetve. Mivel gyümölcsfát nem egy szezonra ültetünk, alaposan járjunk utána, melyik fajtát részesítsük előnyben. Tavasszal és ősszel a lemosópermetezéssel úgyszintén csökkenthetjük a gombás fertőzést.
Konyhakert és díszkert: megfelelő ültetési hely kiválasztása – párás, mélyfekvésű helyen ne termesszünk lisztharmatra érzékeny növényeket, vagy ha mégis, a szellős, levegős ültetést részesítsük előnyben. Ha a nedvesség, harmat viszonylag hamar fel tud száradni, mert átjárja a napfény és a levegő, máris kiiktathatunk egy kockázati tényezőt.
Almafák esetében vágjuk le a fertőzött ágvégeket, ezzel blokkoljuk a betegség továbbterjedését, majd permetezzük le kén tartalmú gombaölővel, vagy PREV-B2 narancsolajjal.
Tartsuk gyommentesen a területet. Sok gyomnövény szintén terjeszti a betegséget. Metszéskor a betegséget mutató hajtásokat távolítsuk el, ezzel szintén csökkentjük a fertőzés veszélyét.

1. kezelés, készítsünk főzetet:

Keverjünk össze 100 gramm szárított zsurlót 1 liter vízzel. Forraljuk 20 percig, majd fedjük le és hagyjuk kihűlni. Hígítsuk 20%-ra a kezelés előtt.

2. megoldás a fokhagyma:

Öntsünk 20 csepp fokhagyma illóolajat és egy evőkanál semleges folyékony szappant egy liter esővízhez. Keverjük össze és ezzel permetezzük a növényt. Vagy elkészítjük a fokhagyma főzetet.

3. tejes permetezés:

A tehéntej is rendelkezik fungicid tulajdonságokkal. Vegyünk félzsíros tejet és 1 liter tej – 6 liter víz az arányban  permetezzük száraz időben (nem fúj a szél, nem esik az eső)

4.  szódabikarbóna:

1 teáskanál szódabikarbóna (hidrogén-karbonát) 1 liter meleg vízzel keverve, nedvesítésnek 1 evőkanál növényi olaj. Heti egy alkalommal permetezzük a növényeket. A hígításra figyeljünk, különben megégeti a leveleket.

5. Narancs olaj, Nem olaj

A szárító hatású narancs olaj (PrevB2) és neem olaj felhasználható a gombás betegségek visszaszorításásban is.

gazigazito.hu