Tue. Jun 15th, 2021

Hivatalosították Sarmaság község címerét

A múlt szerdai kormányülésen az egyik napirendi pont Sarmaság község címerének az elfogadása volt.

Seres Dénes parlamenti képviselő elmondta, a község már évekkel ezelőtt elkészítette a településre jellemző szimbólumot, viszont soha nem került napirendre, az illetékesek különféle heraldikai kifogásokat kerestek, mert az elodázás volt a cél.

„Dombi Attila polgármester kérésére ,,kikapartuk a fiókokból” a címer tervezetét és napirendre tűztük annak megvitatását, amit a kormány a múlt héten elfogadott, és immár hivatalossá vált Sarmaság címere” – nyilatkozta a képviselő.

Sarmaság címerének felső, vörös részében ezüst főnix madár jelképezi a község újjászülető erejét, jobb és baloldalán a Nap és Hold a község magyarságát hangsúlyozza. A címert két hullámos vonal, a Kraszna két ágának jelképe választja el vízszintesen, alsó kék részében pedig bányászati eszközök jelzik a település szénkitermelésből származó gazdagságát. A búzakalász és szőlőfürt a mezőgazdasággal és szőlőtenyészettel foglalkozó helyi gazdákat szimbolizálja.

Bármelyik község elkészítheti a rájuk jellemző szimbólumokkal ellátott zászlót, címert, és ha az megfelel a heraldikai szabályoknak, kérheti annak jóváhagyását. A megyében van néhány település, amely már megalkotta jelképét, de hivatalosan még nem engedélyeztették, most viszont az önkormányzati képviselők kérvényezhetik annak elismertetését.

K.M.