Sat. Jun 10th, 2023

Hivatalos: vidéken a kormánypártok, Budapesten az ellenzék szerzett több polgármesteri posztot

A főpolgármester-választást az ellenzék közös jelöltje nyerte a vasárnapi magyarországi önkormányzati választásokon; a fővárosi kerületek többségében ellenzéki, a megyei jogú városok többségében viszont kormánypárti jelöltek győztek, és mind a 19 megyei közgyűlésben a Fidesz-KDNP került többségbe. Tény, hogy a magyar politika nem olyan egyoldalú többé, mint amilyennek az elmúlt években látszott. A szavazatok 50,86 százalékával ellenzék főpolgármester-jelöltje, Karácsony Gergely nyert Budapesten a vasárnapi magyarországi önkormányzati választásokon a Fidesz által támogatott jelenlegi főpolgármesterrel, Tarlós Istvánnal (44,10 százalék) szemben. Az ellenzéki összefogás jelöltjei a 23 fővárosi kerület közül 14-ben diadalmaskodtak, további két helyen nyert független jelölt. A kormánypártok hét kerületben kerültek ki győztesen a vasárnapi polgármester-választáson. Az ellenzéki pártok ugyanakkor kényelmes többséget szereztek a Fővárosi Közgyűlésben a hivatalos választási eredmények szerint.

Ezzel szemben a megyei jogú városok többségében (a huszonháromból tizenhárom) a Fidesz jelöltje nyerte, és a nagyobbik kormánypárt kiütéses győzelmet aratott a megyei közgyűlési választásokon is (a megyei listákra a megyei jogú városokban nem szavaznak). Az ellenzék Szeged, Hódmezővásárhely és Salgótarján megtartása mellett elhódította Miskolcot, Pécset, Szombathelyt, Tatabányát, Egert, Dunaújvárost és Érdet. Győr szexbotrányba keveredett polgármestere, Borkai László viszont újrázni tudott.

Orbán együttműködést ajánl Budapestnek

A választásokat értékelve Orbán Viktor miniszterelnök, a Fidesz elnöke kiemelte: bebizonyosodott, hogy továbbra is a Fidesz-KDNP a legerősebb pártszövetség Magyarországon. Hangsúlyozta: az elmúlt kilenc évben a kormánytöbbséget adó politikai erő adta Budapest vezetését is, de ezúttal a fővárosiak úgy döntöttek, hogy most valami más következik. Ezt tudomásul vesszük, és az ország és a Budapesten élők érdekében készen állunk az együttműködésre – fűzte hozzá.

maszol.ro