Wed. Sep 27th, 2023

Hivatalos: ezek a szabályok érvényesek a szeptember 13-án kezdődő tanévre

Amíg a fertőzési ráta nem éri el a 6 ezreléket, az adott településen minden iskola, óvoda és bölcsőde nyitva tart, a gyerekek személyes jelenlétével zajlik az oktatás – ismertette a tanévkezdésre vonatkozó legfontosabb szabályt szerdán közös sajtótájékoztatón Ioana Mihăilă egészségügyi és Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

A korábban bejelentett tudnivalókhoz képest azonban változás is történt. A maszkhasználat ugyan kötelező az osztálytermekben, nem kötelező az egészségügyi maszk: textilből készült védőmaszkokat is hordhatnak a gyerekek, de fontos, hogy az takarja el az orrot és a szájat is.

Amennyiben a fertőzési ráta 6 fölött alakul, az adott településen minden tanuló számára online oktatást rendelnek el, a bölcsődék és óvodák nyitva maradnak. Korábban mérlegelték a hatóságok, hogy a beoltott tanulók 6 ezrelékes ráta fölött is személyesen járjanak be a tanintézményekbe, csak az oltatlanok tanuljanak online, de „az előnyöket és kockázatokat figyelembe véve” ezt a lehetőséget elvetették.

Kivételt kizárólag a speciális oktatás képez, itt akkor is személyes jelenléttel járó oktatás-nevelés zajlik, ha az incidencia meghaladja a 6 ezrelékes küszöböt.

Mi történik, ha az osztályban lesz egy fertőzött?

Óvodában és a 0-6. osztályokban: az az osztály, amelyikben megjelenik a koronavírus-fertőzés, 14 napra online oktatásra kényszerül. Vissza lehet térni a 8. naptól, amennyiben koronavírus-gyorstesztet végeznek a gyerekeken, ezt megszervezhetik az iskolában vagy mozgósítani lehet a közegészségügyi igazgatóság csapatait. A tesztelést megtagadó szülők gyermekei számára online folytatódik a tanítás a 8. nap után is.

A 7-12. osztályokban: a beoltott vagy a koronavírus-fertőzésen átesett tanulók számára folytatódik a személyes jelenléttel zajló oktatás, a többiek online rendszeren keresztül tanulhatnak, és a 8. napon tesztelik őket.

A tárcavezetők ismertették azt is: a hatóságok minden pénteken összesítik a járványügyi adatokat és közlik az iskolákkal, a következő héten milyen forgatókönyv szerint folytatódhat a tanítás.