Mon. Oct 2nd, 2023

Hivatalos: engedélyezik a zarándoklatokat, az immunizáltak sport- és kulturális rendezvényeken is részt vehetnek

Elfogadta a kormány hétfői ülésén a koronavírus-járvány terjedése ellen kihirdetett veszélyhelyzet 30 napos meghosszabbításáról szóló határozatot, ugyanakkor több korlátozó intézkedésen is enyhítenek. A veszélyhelyzetet május 13-tól hosszabbítják meg, de ezzel együtt eltörlik többek között az egyházi zarándoklatok és körmenetek szervezéséről szóló tilalmat; a vallási eseményeken ugyanakkor kötelező lesz betartani az egészségvédelmi szabályokat, mint például maszkot viselni, megőrizni a minimális biztonságos távolságot. Ez az intézkedés különösen a május 22-i, pünkösdszombati csíksomlyói búcsú szervezőinek és az érdeklődők számára fontos engedmény.

A hétfői kormányhatározatot Raed Arafat belügyi államtitkár, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (DSU) vezetője ismertette a kormányülést követő sajtótájékoztatóján. Elmondta többek között azt is, hogy május 13-án, csütörtökön hajnali 2 és 5 óra között a muzulmán hívek számára felfüggesztik a kijárási tilalmat, hogy részt vehessenek az iszlám böjti hónap, a ramadán végének ünnepén. Arafat hozzátette, hogy a vallásos rendezvényeket érintő enyhítések mellett lehetővé teszik, hogy kísérleti jelleggel a sportrendezvényeken nézők is jelen lehessenek a következő feltételekkel: ha megkapták a koronavírus elleni védőoltást, hitelt érdemlően igazolni tudják, hogy legkevesebb 15, vagy legtöbb 90 napja átestek a fertőzésen, 72 óránál nem régebbi negatív PCR-tesztet, vagy 24 óránál nem régebbi negatív antigén gyorstesztet mutatnak fel. Ugyancsak kísérleti jelleggel, a fentiekhez hasonló feltételekkel a mozikban, színházakban és a koncerteken is a rendezvényhelyszínek kapacitásának többi mint felét megtölthetik nézőkkel.

Ezeknek a kísérleti jellegű rendezvényeknek a megtartásához elengedhetetlen az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU) jóváhagyása, valamint az illetékes minisztérium ajánlása, no meg a járványügyi szabályok betartása. Raed Arafat hangsúlyozta: a hatóságok továbbra sem teszik kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, épp ezért hagytak választási lehetőséget azoknak, akik részt akarnak venni a fenti eseményeken, hogy negatív tesztekkel vagy a betegségből való felépülésről szóló laboratóriumi igazolással bizonyítsák, hogy nem fertőzők.

A kormányhatározat intézkedéseit részletező melléklet szerint a hatóságok továbbra is érvényben tartják az éjszakai (22 és 5 óra közötti) kijárási tilalmat, és ez idő alatt továbbra is csak indokolt esetben, munkaáltatói vagy egyéni felelősségvállalási nyilatkozattal hagyhatjuk el otthonunkat. A nem létfontosságú termékeket árusító üzleteknek 21 órakor be kell zárniuk. Ott, ahol a fertőzöttségi arány az utóbbi 14 napban meghaladja a 4 ezreléket, péntektől vasárnapig már 20 órakor kezdődik a kijárási tilalom, és 18 órakor a boltzár; ahol ez érték 7,5 ezrelék feletti, a hét minden napján ez a rendelkezés érvényes.

Fenntartják továbbra is a maszkviselési kötelezettséget kül- és beltéren (ötéves kor felett), tilos a csoportosulás (6 főnél többen nem lehetnek együtt köztéren, ha nem egy háztartsából valók), a magánrendezvények (esküvők, keresztelők, születésnapok stb.) megtartása, a beltéri medencék, játszóházak pedig továbbra is zárva tartanak. A klubok, diszkók sem nyithatnak ki, az éttermek és kávéházak pedig a fertőzöttségi aránytól függően félházzal vagy kapacitásuk 30 százalékával működhetnek, netán csak a teraszon, kerthelyiségben fogadhatnak vendégeket.

korona.rmdsz.ro