Fri. May 31st, 2024

Hétfőtől a megszokott menetrend szerint közlekednek a Transurbis járatai, a buszokon kötelezővé válik a maszk viselése

Sojka Attila, a Transurbis közszállítási vállalat gazdasági igazgatója lapunknak elmondta, hogy mától, május 15-től 30 napra újabb szabályokat és az emberek egészségét védeni hivatott intézkedéseket hozott az Országos Vészhelyzeti Bizottság (CNSU).

 

Az utasok nem szállhatnak fel a járműre védőmaszk nélkül

Az új intézkedések a tömegközlekedést is érintik, kötelezővé válik a maszk viselése az autóbuszban, és kötelező a másfél méter távolság megtartása az utasok között. Ahhoz, hogy ezt be lehessen tartani, az állóhelyek és a székek háta, ahova az utasok ülhetnek, zöld ponttal (kerek jelzéssel) lesznek megjelölve. ,,Csak oda szabad ülni vagy állni, ahol zöld jelzések lesznek, mert csak így lehet megtartani a törvényben előírt távolságot” – mondta Sojka Attila.

,,A járművezető is be kell tartsa az előírásokat, maszkot és kesztyűt kell hordjon, és addig nem indulhat el, amíg az utasok nem tartózkodnak a megjelölt helyeken, és nincs rajtuk maszk. A jegyellenőröknél lesz majd néhány, amit odaadhatnak a maszk nélkül lévő idős személyeknek vagy gyerekes anyáknak, de ez nem válik rendszeressé, nem osztogathatjuk ingyen, mert azokat mi is meg kell vásároljuk” – hangsúlyozta a gazdasági igazgató.

 

Csak az első ajtón szabad felszállni, a hátsókon történik a leszállás

Kötelezően csak az első ajtón szállhatnak fel az utasok, hogy a járművezető ellenőrizhesse, van-e maszk az utasokon. A hátsó ajtókon történik majd a leszállás.

Az új előírásokat feltüntetik mind a megállókban, mind a közszállítási vállalat honlapján, meghirdetik az újságokban, honlapokon, hogy mindenki tájékozott legyen. A járművekben figyelmeztető, útmutató táblák lesznek elhelyezve, a TV-vel rendelkező buszokban a készülékek révén is figyelmeztetik a szabályokról az utasokat.

 

Hétfőtől a megszokott menetrend szerint közlekednek a buszok

,,Hétfőtől már nem a hétvégi menetrend szerint közlekednek az autóbuszok, hanem a hétköznapi járat szerint. A reggeli és a délutáni órákban, amikor az utasok munkahelyre vagy onnan érkeznek, amikor tudjuk, hogy több utas lesz, több járművet fogunk az emberek rendelkezésére bocsátani, hogy a szabályokat be lehessen tartani. Végezetül elnézést kérünk az utasoktól a kialakult kellemetlenségek miatt, de az óvintézkedések a lakosság egészségének az érdekében történnek. Köszönjük szíves megértésüket” – mondta Sojka Attila gazdasági igazgató.

Kulcsár Mária