Tue. Jul 16th, 2024

Hétfőn és kedden is kánikula lesz az ország legnagyobb részében

Kánikulára és kellemetlen hőérzetre figyelmeztető újabb elsőfokú riasztásokat bocsátott ki hétfőn az Országos Meteorológiai Szolgálat az ország háromnegyed részére.

Az egyik riasztás a Bánságban, Körösvidéken, Olténiában, Munténiában, Dobrudzsa nem tengerparti részében és Moldva déli felében érvényes a nap folyamán.

E szerint Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui megyében és Bukarestben a nappali hőmérsékleti csúcsértékek elérik 35 és 37 Celsius-fokot, a hőmérséklet-páratartalom mutató eléri, helyenként pedig enyhén meghaladja a kritikus 80-as értéket.

Egy másik sárga jelzésű hőségriasztás kedden lesz érvényben a Körösvidéken, a Bánságban, Olténiában, Dobrudzsában, helyenként Moldvában és Máramarosban, illetve Erdély délnyugati részében.

Ezekben a régiókban a nappali hőmérséklet eléri a 35-37 fokot, a déli vidékeken pedig a 38-39 fokot is. A hőmérséklet-páratartalom mutató meg fogja haladni a kritikus 80-as értéket. Helyenként az éjszakai hőmérséklet nem csökken 20 fok alá.

A riasztás Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Giurgiu, Hunyad, Ilfov, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Olt, Prahova, Szatmár, Tulcea, Temes, Teleorman, Vâlcea, Vrancea, Vaslui megyére és Bukarestre vonatkozik.

A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy a hőséghullám még fokozódni fog és fokozatosan kiterjed az ország teljes területére.