Mon. Oct 2nd, 2023

Hétfő estig erős szélre és helyenként havazásra lehet számítani az ország nagy részében

Két elsőfokú (sárga jelzésű), havazásra és szélre figyelmeztető riasztást adott ki vasárnap az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM).

Az első riasztás értelmében vasárnap délelőtt 11 órától hétfő reggel 9 óráig havazik a hegyvidéken, és új hóréteg rakódik le. A szél is megerősödik, a gerinceken meghaladhatja a 90-100 kilométert óránként a széllökések sebessége, így hóviharok alakulhatnak ki.

A déli és délkeleti országrészben helyenként jelentős mennyiségű esőre kell számítani, a lehulló csapadék mennyisége meghaladhatja a 15-20 litert négyzetméterenként. Erdélyben és Moldva dombos térségében vegyes csapadél hullhat.

A második riasztás szerint hétfő este 9 óráig az ország keleti, délkeleti és délnyugati részében helyenként és időszakosan megerősödik a szél, elérve az 55-60 kilométeres sebességet óránként, a hétfői nap folyamán pedig akár a 70 kilométer/órás sebességet is meghaladhatják a széllökések Moldva déli, Muntenia keleti részében és Dobrudzsában.

A Déli-Kárpátok és a Kárpát-kanyar magasan fekvő térségeiben hétfőn is kitart az erős szélfúvás, a széllökések sebessége meghaladhatja a 90 kilométer óránként.

A következő megyékre érvényes a riasztás: Fehér, Argeş, Arad, Bákó, Bihar, Beszterce-Naszód, Brăila, Brassó, Buzău, Kolozs, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Galac, Hunyad, Hargita, Ialomiţa, Iaşi, Mehedinţi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Szeben, Szatmár, Suceava, Tulcea, Temes, Vâlcea, Vrancea és Vaslui.