Fri. Jul 12th, 2024

Helyi Tehetségek Gálája Krasznán

Közösségünkben sok tehetséges diák jeleskedik különböző művészeti ágakban, számos versenyen, fesztiválon díjazták őket az elmúlt tanévben is. Vasárnap, október 16-án őket láthattuk, hallhattuk  Krasznán,  a Helyi Tehetségek Gáláján. A délután 3 órakor kezdődő ünnepségnek a Petőfi Sándor Művelődési Ház adott otthont.

Nem mindennapi, ha egy iskolának saját hangszeres zenekara van. A gálát a Cserey-Goga Technológiai Líceum  zenekara nyitotta meg a CrossYounity Életút, és a Magna Cum Laude Volna-e kedved című dalok feldolgozásával. (Bogya Zerénd – ének, gitár, Bódizs Kornélia – hegedű, Darabont Ábel – gitár,  Darabont Kata – ének, fuvola, Dimény Ádám – dobok, Sütő Eunika – ének, zongora, ukulele, és    Vincze Ede – zongora és tangóharmonika)  Felkészítőjük Hajas Márton-Zsolt, zenetanár.

A VI. osztályos Pap-Vider Dóra, valamint a III. osztályos Seres Csenge a mesemondás terén bizonyítottak. A lányokat már versenyeken is díjazták. Bogya Tímea és László Andrea tanítónők készítették fel őket.

A Bokréta néptáncegyüttes középcsoportja moldvai táncokat, az ificsoport pedig Krasznamenti táncokat mutatott be, tánckarvezetőjük Székely Roland irányításával, aki nemrégiben vette át a fiatalok oktatását.

 A versmondóink is kitűntek helyi, és megyei versenyeken. Balla Viola ötödikes  tanulót Seres KláraBogya Patricia és Vékás Zselyke VI. osztályos tanulókat pedig  Kiss Imola tanárnő készítette fel.  

László Melinda VII. osztályos diáklány a népdalverseny országos döntőjéig jutott. Autentikus hangszínével, jellegzetes népdalhangjával magával ragadta a közönséget.

Sütő Szilárd zongoratanár tanítványai is évről-évre bizonyítják, hogy gyakorlással, kellő szorgalommal és a hangszer szeretetével milyen csodálatos hatást lehet elérni. Bogya Malvina IV. osztályos, Dani Teréz V. osztályos, Bogya Kamilla és Dimény Ádám VI. osztályos diákok zongorajátékkal örvendeztették meg a hallgatóságot.

Katona Jázmin III. osztályos, Seres Emília előkészítő osztályos diáklányok hat, illetve nyolc hónapja tanulnak hegedülni és énekelni Torma Zsuzsa tanárnőnél. Őket Pap Axel ötödikes tanuló követte, aki már két és fél éve játszik a hangszeren és fellépett már a jótékonysági koncerteken is.  Schubert Rosamunde című művét adta elő.

Tóth Tábita tanítványai,  Darabont Kata és Dimény Anna az ároni áldást adták elő fuvolán, melyet követően a Tinikomédiások színjátszócsoport lakta be a színpadot.  A színház gyógyterápiának is kiváló. Egy-egy arra alkalmas feladatban kiadhatjuk a dühünket, a szomorúságunkat, a fájdalmunkat, ahogyan az örömeinket is. – állítja Ozsváth Ilona csapatvezető. A diákszínjátszók bemutatták Tasnádi István Világjobbítók című tragikomédiáját. A darab tükröt tart elénk a média játszmáiról, a virtuális világ veszélyeiről, a kisember kiszolgáltatottságáról  és a barátság fontosságáról. A darabot Varga Sándor,  a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművésze rendezte még a nyári színjátszótábor idején.

A rendkívűl színes és változatos repertoár Leonard Cohen Hallelujah című dalával ért véget Bogya Zerénd és Darabont Ábel tolmácsolásában, méltóképpen, hálával lezárva ezt a napot.

A nap különleges, ugyanakkor rendhagyó momentumát  Kovács István polgármester konferálta fel. Az elöljáró közbenjárásával és támogatásával a napokban megjelent  Birta Mária (született Dézsi) krasznai lakos első verseskötete. A több év alatt gondosan összegyűjtött költemények zömében verses fohászok, családról, a természet szépségeiről és magáról a szerzőről íródtak. Hálás vagyok, hogy ezeket a számomra értékes gondolatokat másokkal is megoszthatom, mivel engem segítettek a lelkem épülésében és az Istenhez való közeledésemben. Tőle kaptam ezt a tálentumot, a szikrát, a fényt, amit úgy gondolom nem szabad a véka alá rejteni. – mondta Mária néni.  A könyvbemutató után lehetőség volt a szerzővel beszélgetni és dedikáltatni a megvásárolt köteteket.  

A tehetség egy olyan érték és erőforrás, amely nem hasznosul önmagától, ehhez támogató környezetre van szükség, amelyben kibontakozhat, növekedhet és gyümölcsözhet. Ez közös felelősség diákoknak, szülőknek és pedagógusoknak egyaránt. Gyermekeinkben, fiataljainkban ott rejtőzik a lehetőségek csírája, a közösség számára pedig fontos, hogy ez a csíra szárba szökkenjen.

Oláh Tünde