Wed. Mar 22nd, 2023

Helyi hagyományos ételeket készítettek a sarmasági böllérversenyen

Nagy sikere volt az első alkalommal megrendezett böllérversenynek a szilágysági Sarmaságon. Az eső sem ártott a jó hangulatnak a hétvégi eseménye, mert ahogy elhangzott: nagyapáink idejében hóban és fagyban, manapság viszont már csak hidegben és esőben zajlik a disznóvágás, amit jó kedvvel, étellel és itallal lehet felejthetetlenné tenni.

Ezúttal sem maradt el sem az eső, sem a hideg, és adott volt a jó hangulat is. Húsz csapat mérte össze tudását, és hozta el a hazai disznótorok ízét, világát. Sarmaság önkormányzatának jóvoltából két-két csapat egy jókora, 200-250 kilogrammos sertést kapott, „hogy legyen miből dolgozni”.

Már reggel nyolc óra előtt a karám mellett várakoztak a csapatok, majd az átvételt követően hihetetlen rövid idő alatt perzseltek, pucoltak, és már vitték is feldolgozni a húst. Mindeközben a hölgyek a reggeliről gondoskodtak, meleg italról, ételről, és készítették a sertés feldolgozásához szükséges hozzávalókat. A csapatszellem minden sátornál érződött, hol egymás keze alá dolgoztak, hol egymás munkáján csipkelődtek, egyre jobb és gyorsabb tempót diktálva ezáltal.

A rendezvényről részletesen a https://maszol.ro/eletmod/Helyi-hagyomanyos-eteleket-keszitettek-a-sarmasagi-bollerversenyen honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.