Thu. Feb 29th, 2024

Hegyikerékpáros versenyt szerveztek Szilágysámson felfedezésére

„Fedezd fel Szilágysámsont!” mottó alatt rendezték meg az első Vlegyásza-kupa hegyikerékpáros versenyt, melyre az ország több mint tíz településéről érkeztek versenyzők.

A borús idő ellenére ötvenöt, különböző korosztályú jelentkező állt rajthoz reggel, akik két, egy 28 és egy 44 km-es pálya közül választhattak. Bántó Zoltán polgármester, szervező is a rajtvonalhoz állt, példát mutatva ezzel a község lakosainak. Kérdésünkre elmondta, ez egy különleges élmény, mozgást elősegítő, előkészítő esemény, melynek célja megmutatni a fiataloknak, hogy „van élet a számítógép, az online felület mögött is, ezért ki kell jönni, tekerni, biciklizni kell, mert nagyon szép tájaink vannak és sok olyan hely, ahol ezt a sportot gyakorolni lehet”.

„Egy olyan eseménynek vagyunk a tanúi Szilágysámsonban, ami rendkívüli, meghatározó, és szeretnénk, ha a következő években folytatni tudnánk. Ez az első ilyen jellegű rendezvényünk, és szerencsére olyan partnereket találtunk, akik támogattak, és balesetmentesen sikerült befejezni a versenyt. Az 55 jelentkezőből szinte mindenki befejezte a szakaszát, bár az út nehézkes volt, néhány helyen a biciklit a hátunkra kellett venni, száz métereken tolni, de megérte, és ha újra kellene kezdeni, minden gondolkodás nélkül megtenném” – mesélte a polgármester.

Egy baráti találkozón született meg a verseny megszervezésének az ötlete, és mindannyiuk örömére sikerült a helybélieket is bevonni. A nap folyamán sok ember megfordult a községben, akik a mottó alapján messzire viszik a hely hírét, a táj szépségét, a helybéliek vendégszeretetét. A verseny lebonyolítását a Vlegyásza hegyimentők csoportja vállalta, nekik köszönhetően Szatmártól Kolozsvárig, Nagybányáig, sőt Marosvásárhelyig számos profi és kezdő jelentkező nevezett be. A hegyes, dombos, völgyes pályák még a profiknak is nehézséget okoztak a sár miatt, hiszen „a dimbes-dombos vidék miatt a szilágysági tócsák, pocsolyák nem olyanok, mint más helyen”, de a 13 évestől az 55 évesig örömmel bizonygatták, folytatni kell a sikeres kezdeményezést.

Az eseményről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Hegyikerekparos-versenyt-szerveztek-Szilagysamsom-felfedezesere honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.