Thu. Apr 18th, 2024

Hegedüs Csilla: az önkormányzati képviselők munkáját naprakész információkkal kell segíteni

A 2021-2027 között várható uniós források sikeres lehívásáért szervezett felkészítőt önkormányzati vezetők számára az RMDSZ Szatmárnémetiben, február 14-én. Szávics Petra, az Európai Bizottság szakértője Arad, Bihar, Máramaros, Szatmár, Szilágy és Temes megyei városok polgármestereinek tartott előadást. A szakértő ismertette a következő költségvetési időszak városfejlesztési pályázatainak szabályait, illetve a források sikeres lehívásának feltételeit, hogy az önkormányzatok hatékonyan tervezhessenek.

„Az Európai Unió fejlődést hozott Erdélybe, és ennek folytatódnia kell. Városaink fejlesztése nagyon fontos fiataljaink szempontjából is, hogy tanulmányaik után hazatérjenek, itthon teremtsenek jövőt maguknak” – emelte ki Hegedüs Csilla, az RMDSZ kultúráért felelős ügyvezető alelnöke a rendezvény megnyitóján, melynek házigazdája Kereskényi Gábor, Szatmárnémeti polgármestere volt. Az RMDSZ ügyvezető alelnöke felhívta a figyelmet arra, hogy a 2021-2027-es költségvetési ciklusban a városok nagyobb szerepet kapnak az uniós finanszírozású projektekben. Az Európai Regionális Fejlesztési Alap által biztosított támogatás 6%-át fenntartható városfejlesztésre kell elkülöníteni azzal a céllal, hogy a városok a gazdasági fejlődés motorjaivá válhassanak.

„Nagyon fontos, hogy az önkormányzatok időben, összehangolt módon tervezzenek, fel legyenek készülve a források sikeres és hatékony lehívására” – hangsúlyozta Hegedüs Csilla. Elmondta: az elmúlt években maga is megtapasztalta az uniós pályázatok buktatóit és lehetőségeit, tudja, hogyan nehezíti meg a pályázási folyamatot a bürokrácia, és azt is, hogy az időben megszerzett információ a sikeres pályázás kulcsa. „Meglátásom szerint, egy európai parlamenti képviselő egyik alapvető feladata az, hogy segítse az önkormányzati képviselők munkáját, hiszen ők pályáznak a településeiket érintő fejlesztések megvalósulásáért, s az ő pályázataik révén fejlődik Erdély. Azért hívtuk el az EB szakértőjét, hogy polgármestereink pontos, naprakész információkat szerezhessenek a városfejlesztési projektek kapcsán” – emelte ki a politikus.

Hangsúlyozta: az idei EP-választás sikerén múlik, hogy a magyar képviseletnek lesz-e elegendő súlya ahhoz, hogy felléphessen a támogatások megtartásáért, valamint azért, hogy az Unió kiálljon az őshonos kisebbségek jogainak védelmében, hogy megszülethessen az egységes európai kisebbségvédelmi törvény. „Az 1,3 millió aláírással legitimált Minority Safepack Erdélyből indult, zászlóshajója az RMDSZ, és ezt a munkát mindenképpen folytatnunk kell. Csak akkor járhatunk sikerrel, ha erős képviseletünk lesz az Európai Parlamentben” –nyomatékosított Hegedüs Csilla.