Sun. Jun 16th, 2024

Hegedüs Csilla: a kisvárosok számára külön források lesznek elérhetők az országos helyreállítási alapból

Az országos fejlesztési alap nyújtotta lehetőségekről, tervekről, projektekről egyeztetett Háromszéken Hegedüs Csilla, az európai alapok minisztériumának államtitkára, Tamás Sándor megyei tanácselnök, Antal Árpád Sepsiszentgyörgy polgármestere és Édler András, a Kovászna Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke.

„Nekünk az a dolgunk, hogy segítsük a helyi vezetőket abban, hogy jobb, biztonságosabb életet élhessenek az emberek, hogy a települést, amelyet vezetnek, fejleszteni tudják” – mondta Hegedüs Csilla.

Az államtitkár szerint nagyon sok cég került nehéz helyzetbe a járvány miatt, Románia gazdasága, turizmusa is megsínylette az utóbbi egy évet. Az országos helyreállítási alap nyújtotta finanszírozás viszont ezen a helyzeten akar segíteni, célja hogy az országot ismét növekedési pályára állítsa.

„Ez hatalmas lehetőség, erre az alapra az ország minden önkormányzata, minden intézménye pályázhat, az én célom pedig az, hogy eljuttassak hozzájuk minden információt, segítsem őket mindenben, amire szükségük lehet. Háromszék és Sepsiszentgyörgy látványosan fejlődött az utóbbi években, hiszen okosan kihasználták az EU nyújtotta támogatásokat. A helyreállítási alap kidolgozásakor odafigyeltünk arra, hogy a kisvárosok számára külön források legyenek elérhetők, hogy ezeket mindenki a saját prioritásai alapján tudja felhasználni, ugyanis nekik eddig kevés lehetőségük volt uniós pénzeket lehívni” – emelte ki az államtitkár.

Hegedüs Csilla ismertette azt a 13 turisztikai utat is, amelyet a programba belefoglaltak, és amely között néhány út Székelyföld látványosságait is tartalmazni fogja. Ilyen például a háromszéki kúriák útja vagy a borvíz útja is. Ezeknek köszönhetően a települések lehetőséget kapnak arra, hogy az utak mentén található műemlékeket felújítsák, kialakítsák és tovább fejlesszék a turisztikai infrastruktúrát. Mindez hozzájárul az új munkahelyek teremtéséhez, a régió gazdasági fejlődéséhez is.

Romániának a következő 6 évre 30 milliárd euró áll a rendelkezésére, a kidolgozott tervek pedig lehetővé teszik a beruházások megvalósulását, a gazdasági növekedést, megerősítik az oktatást, fejlesztik az egészségügyet, és nagy infrastrukturális beruházásokra is sor kerül. Erdősítésre, hulladékgazdálkodásra is számtalan olyan programot lehet beindítani, amelyek az emberek életminőségét javítják majd.

rmdsz.ro