Tue. Aug 4th, 2020

Havi 10 ezer lejes juttatást kaphatnak a megbízott körzeti állatorvosok

Megteremtette a feltételeit a kormány annak, hogy az Or­szá­gos Állategészségügyi és Élel­mi­szer­biztonsági Hatóság havi 10 ezer lejes juttatással kompenzálhassa a megbízott körzeti állatorvosokat azokért az el nem számolt utazási és adminisztrációs költségekért, amik az országos stratégiai program végrehajtásából keletkeznek.

A pénzre azok az állatorvosok jo­go­sultak, akik 30 kilométeren belül leg­alább 300 állattal rendelkező kör­zetet vezetnek.

A havi 10 ezer lejes juttatás elvileg a megbízott körzeti állatorvosok olyan járulékos költségeit hivatott fedezni, amikkel az országos állategészségügyi stratégiai programhoz kötődő feladatok során szembesülnek – minták begyűj­tése, laborvizsgálatra szállítása, adat­bázisok és formanyomtatványok keze­lése, az állattartó gazdáknak nyújtott szaktanácsadás, szakmai eligazításokra és felkészítőkre való utazás –, ezek költségeit a szakhatóság eddig nem térítette meg.

Az új javadalmazást az állate­gészségügyi törvényt módosító, tavaly novemberben elfogadott 236-os törvény teszi lehetővé.

Sütő Attila