Tue. Jul 16th, 2024

Hagyományőrző Családi Napok keretében avatták fel az új kémeri óvodát

Hagyományőrző Családi Napokat szerveztek a hétvégén a szilágysági Kémeren. A háromnapos programsorozat keretén belül immár 18. alkalommal rendezték meg péntek este a helyi Kemsilvanum panzióban a már hagyománnyá vált nótaestet, amit nemcsak kedvelnek, hanem igényelnek is a helybéliek, és a más településről érkező vendégek.

Kémeren mindig hagyománya volt a nótának, a lakosok szerettek nótázni, akár családi eseményeken, akár összejöveteleken – mondta Szabó Levente polgármester, hozzátéve, hogy az elmúlt években bármilyen akadályok is voltak a rendezvény útjában, megpróbálták ezeket elhárítani. A pandémiás időszak ellenére is megtartották egy szűkebb körben, így idén sem maradhatott el a nótaest.

„Ezelőtt 18 évvel ugyanígy kezdődött: egy szűkkörű nótakedvelő társasággal. Összeültünk, egy harmonikával és egy hegedűvel, és elkezdtünk nótázni. Az ötletgazda Lőrincz Ferenc községi jegyző volt, aki egy nagy, csíkos füzetbe lejegyezte a nóták szövegét. Autodidakta módon megtanult hegedülni is, és elkezdhettünk nótázni. Amikor a hivatalba kerültem 1997-ben, csak két nótát tudtam: A kis kút kerekes kút meg az Eresz alatt fecskefészket, és azóta közel háromszázat éneklek. S mint tudjuk, ezeknek van mondanivalójuk, az emberek a lelkéből születtek, azokat az időszakokat írják le, amelyeket minden nap megéltek. Hiszem, hogy amit mi csinálunk Kémeren, értékápolás, és ezt továbbadjuk a jövő nemzedéknek” – mondta a polgármester.

A helyi rendezvényeket többnyire a Kémerért Alapítvány bonyolítja le, mely azért jött létre, hogy felölelje a kultúrát, közösségápolást, szociális tevékenységet végez, és a települést élhetőbbé tegyék a közösség számára. Visszatérve a nótára: ugyancsak az alapítványnak köszönhetően három nótáskötetet adtak ki, ami azt jelenti, hogy több mint 400 magyar nótának írták le a szövegét azért, hogy ha valaki még dúdolni tudná a dallamot, de a szövegre már nem emlékszik, fellapozhassa ezeket a könyveket, és merítsen belőlük. A nótaest jó hangulatáról a helyi néptánccsoport és a népdalénekesek, fellépők gondoskodtak. 

Hagyományápolásról beszélve, Szabó Levente elmondta: mindig odafigyeltek arra, hogy ne csak falunapokat szervezzenek, amelyre neves együtteseket hívnak meg, a közösség pedig alig marad valamivel, hanem „okosabb, sok kisebb rendezvényt” szervezzene, ami valamilyen szinten kötődik a kémeri hagyományokhoz, és tovább tudja azokat adni.

Az ünnepségről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Hagyomanyorzo-Csaladi-Napok-kereteben-avattak-fel-az-uj-kemeri-ovodat honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.