Fri. May 31st, 2024

„Ha betartjuk a szabályokat, a szavazás biztonságos lesz” – Molnár Géza és László Attila orvosok beszéltek a választásról járvány idején

December 6-án parlamenti választások lesznek Romániában, amely a koronavírus-járvány miatt példátlan lesz az eddigiekhez képest. A biztonságos szavazásról, a járványról kérdeztünk orvosszakértőket, valamint arról, hogy mit tanácsolnak az időseknek ebben a nehéz időszakban.

 

Dr. Molnár Géza epidemiológus azt javasolja az időseknek, hogy csak fontos esetekben mozduljanak ki. A látogatások, közösségi események most el­ke­rülendők. „Ha ki kell menniük a házból, olyankor a maszk viselése kétségtelenül előnyös és szükséges számukra” – hangsú­lyozta a járványügyi szakértő. Ilyenkor számos kérdés merül fel az immunerősítésről, de Mol­nár Géza szerint egy kiegyensúlyo­zott táplálkozás mel­lé nem szükséges táplálék kie­gé­szítőket venni, a D vitamin vi­szont hasznos lehet. Amennyi­ben egy idős személynek a családjában van egy igazolt fertőzött, aki nem él vele egy háztartásban, semmiképp se látogassa, mégha gyermekről vagy unokáról is van szó, hiszen ez­zel magukat sodorják veszélybe.

Arra a kérdésünkre, misze­rint biztonságos lesz-e elmenni voksolni, azt tanácsolta, hogy a járványügyi szabályokat figyelembe véve menjünk el szavazni. „Legyünk őszinték. Olyan nagy tragédia nem származik majd ebből a szavazásból – úgy ahogy szeptemberben sem történt tragédia – ha betartjuk a megfelelő óvintézkedéseket. 78 éves vagyok, én is az idős korosztályhoz tartozom. Amikor el fogok menni szavazni, a maszkviselésen túl kesztyűt is húzok majd. És persze tartsuk be azt a bizonyos távolságot egymástól, mégha sorban is kell állni” – fogalmazott dr. Molnár Géza virológus.

Dr. László Attila orvos, szená­­­torjelölt is hasonló véle­ményt fo­gal­mazott meg. „Az önkormányzati választások alkalmával láthattuk, hogy mindenhol megtették a szükséges intézkedéseket, hogy biztonságos le­gyen a szavazás, másrészt min­denki fegyelmezetten viselkedett. Fontos kiemelnünk, hogy a szavazás után nem ugrott meg a fertőzöttek száma. Most is hasonló szigorú szabályokra lehet majd számítani. Én tehát azt tanácsolom az időseknek, hogy akinek megengedi az egészsége, menjen el szavazni”. László Attila elmondta, hogy aki mozgáskorlátozott vagy karanténban van, igényelhet mozgóurnát, ebben pedig az RMDSZ segítséget is nyújt, ez ügyben keressék tehát bátran a megyei és a helyi szer­vezeteinket. Hozzátette: nem kérünk olyat, ami veszélybe sodorná a magyar embereket, a szavazás biztonságos, semmivel sem veszélyesebb, mint egy bevá­sárlás.

Az orvos szerint mindenkit aggaszt az egészsége vagy a munkahelyének megőrzése, viszont reméli, hogy most a ma­gya­rok megmutatják közös­ségük erejét, és hogy ezekben a nehéz időszakban bebizonyítják, hogy szolidárisak egymással. „December 6-án az a tét, hogy a számunkra fontos döntéseket velünk vagy nélkülünk hozzák meg. A cél tehát most egyértelmű: legyenek a magyarok megkerülhetetlenek a román politikában. Ehhez viszont arra van szükség, hogy menjünk el szavazni, ha most nem lesz erős képviseletünk a parlamentben, az elkövetkező években nem lesz újabb esély a visszatérésre” – összegzett László Attila szenátorjelölt.

Fotó: Bethlendi Tamás