Mon. Oct 2nd, 2023

Gyakori kérdések és válaszok az EU-s digitális COVID igazolvánnyal kapcsolatban

Péntektől csak a QR-kóddal ellátott uniós digitális COVID-igazolványt fogadják el a határátkelőknél az Európai Unión (EU) belül az oltottság, a COVID-19-ből való felgyógyulás vagy a negatív teszteredmény bizonyítására. Ezzel kapcsolatban a román kormány közzétett néhány választ a gyakran felmerülő kérdésekre.
  1. Ha valaki átesett a betegségen és van uniós COVID igazolványa, szüksége van még negatív tesztre az utazáshoz?

Nem. Nincs szükség tesztre, azzal a feltétellel, hogy a betegség megjelenése óta legalább 14, és legtöbb 180 nap telt el.

  1. Akik nem uniós országból utaznak egy uniós országba, a digitális igazolvány feltétele az országba való belépésnek?

Azok az uniós állampolgárok, akik nem EU-s államból érkeznek, abból az országból kérhetik a zöld tanúsítványt, amelynek állampolgárai, vagy ahol van a lakhelyük. A nem EU-s állampolgárok, akik nem tudnak EU-s igazolványt kérni, a saját országuk hatóságai által kibocsátott igazolásokat mutatják majd fel.

  1. Karanténba vonulnak azok, akik egy vörösnek számító országból utaznak egy sárga vagy zöld besorolású országba?

Nem vonulnak karanténba, ha a digitális tanúsítvány az oltást igazolja, vagy azt, hogy átestek a fertőzésen. Ha a digitális tanúsítvány csak negatív teszteredményt igazol, karanténba kell vonulniuk.

  1. A gyermekeknek szükségük van digitális tanúsítványra?

A 6 év alatti gyermekeknek nincs szükségük semmilyen igazolásra. A 6-12 év közöttieknek szükségük van PCR negatív teszteredményre, amelyet a szülők engedélyével kibocsátott digitális igazolvány hitelesít. A 12-14 év közöttieknek szükségük van digitális tanúsítványra, amely az oltást vagy a negatív teszteredményt bizonyítja. A 14-18 év közöttieknek is szükségük van digitális tanúsítványra, de ehhez már nem szükséges a szülői engedély.

  1. Kell fizetni a digitális tanúsítványért?

Nem, a digitális tanúsítvány letöltése ingyenes.

  1. Át lehet lépni a határt a COVID tanúsítvány nélkül is?

Igen, az állampolgárok átléphetik az államhatárt az uniós digitális igazolvány nélkül is, de minden esetben be kell tartani az egyes országok karanténszabályait. A digitális tanúsítvány egyszerűsíti és rövidíti a határátlépést. A Romániába való belépéskor a tanúsítvánnyal rendelkezők a zöld sávon mehetnek át. Az iratok átvizsgálása a tanúsítvány hiányában több időbe telhet.