Sun. Apr 14th, 2024

Független szakértő vizsgálja meg az A3-as autópálya Lugos-Déva szakaszán keletkezett repedést

Független szakértő vizsgálja meg az A3-as autópálya Lugos-Déva szakaszán keletkezett repedést, a folyamat két hétig is eltarthat – mondta el szerda este az Déva-Lugos autópálya 3-as szakaszára vonatkozó kivitelezési szerződés újratárgyalásával kapcsolatos parlamenti szakbizottsági vitán Răzvan Cuc szállítási miniszter.

A tárcavezető szerint a pályán és ennek alapjában mintegy 15 méter hosszú, egy centiméter széles repedés keletkezett, és előfordulhat, hogy támfalat kell építeni azért, hogy megakadályozzák ennek tovaterjedését.

A spanyol kivitelező kétségbe vonta egy román cég ezzel kapcsolatos tanulmányát, ezért független nemzetközi szakértőt kértek fel a munka elvégzésére.

Fernando Lana Hernandez, az Aldesa Construccion vezérigazgatója ugyancsak a parlamentben bejelentette, hogy diplomáciai konfliktust nyitottak amiatt, hogy a román fél felmondta a szerződést.

‘Diplomáciai konfliktust nyitottunk a spanyol nagykövetségen, és megbeszélésekre hívják majd a madridi román nagykövetet, mert Spanyolország és Románia baráti országok, amint azt nagykövetünk is hangsúlyozza, és ilyet nem tesznek egy baráti országgal’- mondta Fernando Lana Hernandez.

Hozzátette: a konfliktusról az Európai Uniót is értesítették, ahol ‘a külföldi cégek ellen irányuló diszkriminációval’ vádolják Romániát.

A közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) augusztus végén bontotta fel a szerződés a Déva-Lugos autópálya 3-as szakaszának építőjével. Răzvan Cuc miniszter azt nyilatkozta, hogy a pályát átveszik, és a CNAIR fogja elvégezni azokat a javításokat, amiket a spanyol kivitelező elmulasztott megcsinálni.

A maga során Sorin Scarlat, a CNAIR vezérigazgatója kijelentette: a Marosillye (Ilia) Holgya (Holdea) közötti 21,14 kilométer hosszú szakaszon hatvan hibát azonosítottak, ami önmagában is rekord. Hozzátette: a CNAIR kijavítja ezeket, és hamarosan közlekedni lehet a sztrádán.

A spanyol cég képviselői azt fontolgatják, hogy perbe hívják a román államot. Meglátásuk szerint a minisztérium visszaélést követett el, amikor felbontotta a szerződést.

A szerződés értéke 579,92 millió lej (plusz áfa) volt, melynek 85 százalékát az Európai Unió kohéziós alapjából hívták le.

agerpres.ro