Tue. May 28th, 2024

Forsythia – aranyvessző szaporítása

Forsythia könnyen és jól szaporítható. Ha egy nagyobb bokrot megnézünk, láthatjuk, hogy a földre lelógó ágak között jó néhány le is gyökeresedett. Vagyis, ha a talajjal érintkezik, akkor hajlamos arra, hogy gyökeret eresszen. Ahhoz, hogy nekünk is legyen aranyvessző bokrunk, csak hajtásra van szükségünk.

 

A dugványozás menete:

Tavasztól őszig, bármikor, ha találkozunk egy aranyvessző bokorral, és arról tudunk hajtásokat szerezni, 15-20 cm-es darabokat vágjunk le. Akár egy teljes ágat is feldarabolhatunk erre a méretre, és duggasuk őket az előkészített cserepekbe, vagy a fóliába a földbe. A páratartalom biztosítására itt is figyeljünk, vagyis valamivel fedjük be, ami lehet egy fólia-kerettel együtt, vagy petpalackok. Kb. 4 hét elteltével, nézzük meg, hogy mekkora gyökérzetet növesztettek. A szép nagy gyökérzetűeket tegyük külön, és őket már “iskolában” neveljük tovább. A végleges helyükre ősszel kerülhetnek. A még kis gyökérzettel rendelkezőket hagyjuk a védett helyükön, és továbbra is biztosítsuk a párát.

 

A Forsythia, aranyvessző, aranyfa gondozása:

Minden évben erőteljesen kihajt, és számtalan sárga virágaival szívet, lelket gyönyörködtet tavasszal. Elvirágzás után vágjuk vissza. Vágjuk vissza a régi 4-5 éves hajtásokat is, és a besűrűsödött újak közül is ritkítsunk, hogy ne tudjon túlságosan elburjánzani. A túl hosszúra nőtt előző évi hajtásokat is vágjuk vissza felére, harmadára, így a nyár folyamán előtörő új hajtásokkal biztosíthatjuk a következő évi dús virágzást.

Maga a növény igénytelen, szívós, talajban nem válogató. Azonban szüksége van némi napfényre, így árnyékos helyeken olyan területet válasszunk, ahol kap némi napot is. Mivel sekélyen gyökeresedik, nagyobb fák alá is ültethetjük, nem konkurensei egymásnak.

Kiválóan alkalmazható szoliternövénynek, de nyíratlan sövénynek is ültethetjük.

gazigazito.hu