Tue. Jul 16th, 2024

Fontosabb bejelentések a Szövetségi Képviselők Tanácsán

Kétfordulós önkormányzati választás bevezetése

Az RMDSZ nem áll össze a Szociáldemokrata Párttal, de bárkivel szövetkezik a kétfordulós polgármester-választás bevezetése ellen. Meg fogjuk szavazni a bizalmatlansági indítványt a kormány ellen, amely nem tartotta be a nekünk tett ígéretét, és felelősségvállalással készül módosítani az önkormányzati választás törvényén. A kétfordulós önkormányzati választás bevezetésével polgármestereinknek akár 15-20 százalékát is elveszíthetjük, ami nem szolgálja közösségünk érdekét!

 

Előrehozott választás

Támogatjuk az előrehozott választásokat! Szükség van erre, hiszen a mostani kormánynak nincs többsége a parlamentben, sürgősségi rendeletekkel és felelősségvállalással tud kormányozni. Ez nem érdeke senkinek. Stabil kormányzásra van szükség, az előrehozott parlamenti választással nemcsak fél évet nyer az ország, hanem lehetősége is nyílik elkezdeni idejében építkezni, 2012 óta ugyanis kormányzati válság van, az Ungureanu-kormány bukása óta 9 kormány váltotta egymást az ország élén.

Mi bármikor a választóink elé merünk állni. Ha kell, már holnap kérjük közösségünk bizalmát. Mindenképp azt javasoljuk, hogy az előrehozott választás az önkormányzati választás előtt legyen. Tehát június 14-én legyen előrehozott parlamenti választás, június 21-én önkormányzati választás.

 

Összefogás a Nemzeti Régiókért – európai polgári kezdeményezés

200-220 ezer aláírás összegyűjtését vállalja az RMDSZ, és már holnaptól elkezdjük az aláírásgyűjtést. A nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió kezelje kiemelt figyelemmel Székelyföldet és a hozzá hasonló régiókat, támogassa ezek gazdasági felzárkózását. A nemzeti régiók védelméről szóló kezdeményezés kiegészíti a Minority SafePack-et, amelyet néhány nappal ezelőtt az Európai Bizottságnál sikerült iktatni.

RMDSZ-tájékoztató