Mon. Oct 2nd, 2023

Folytatódik a “Meleg étel az iskolákban” program; pénzjutalomban részesülnek a 10-esre vizsgázott tanulók

A “Meleg étel az iskolákban” kísérleti program országszerte 150 iskolában folytatódik, és az új tanévben a hagyományos pékáru és tejtermék mellett a tanulók friss gyümölcsökben és zöldségekben is részesülnek – jelentette be csütörtökön tartott sajtótájékoztatóján Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter.

Elmondta, csütörtöki ülésén a kormány jóváhagyta a ‘Meleg étel az iskolákban” program folytatását lehetővé tevő sürgősségi rendeletet, amelynek idén 46,4 millió lejes költségvetése lesz. Emellett elfogadta a határozatot, amely összesen 501 millió lejt biztosít a különböző iskolai programokra, így például a hagyományos tej és kifli programra, illetve a friss gyümölcsöt és zöldséget biztosító programra, amelynek költségvetése 76 millió lej.

A kormányhatározat egyik fontos újdonsága az, hogy az iskolákban el nem fogyott termékeket szétoszthatják a helyi közösségeknek, fűzte hozzá.

Cîmpeanu arról is beszámolt, hogy a kabinet jóváhagyta azt a határozatot is, amely értelmében az idei érettségin 10-esre vizsgázó diákok 3000 lejes, a képességfelmérő vizsgán 10-es osztályzatot elérő tanulók pedig 1000 lejes pénzjutalomban részesülnek. A miniszter szerint 163 érettségiző és 132 képességvizsgázó diákról van szó.