Tue. Mar 5th, 2024

Focifarsang

2020 választásokkal fűszerezett év lesz. Hozhat nekünk örömöt, de nagy veszélyt is, ha tovább folytatjuk a másik el nem fogadását és meg nem értését. A megmérettetés dátuma és módozata is még bizonytalan, de a szilágysági öregfiúk, a farsang idején, a pályán való megmérettetés mellett döntöttek.

A képlet nagyon egyszerű, könnyen megismételhető, ha létezik egy ,,félig” intézményes keret. Kezdődött azzal, hogy a szilágysámsoniak Bálint Vilmos csapatkapitánnyal az élen, öregfiú találkozóra, focizni hívták a szilágybagosiakat, Kovács Béla RMDSZ elnök vezetésével. A mérkőzések a sarmasági tornacsarnokban folytak, amiért hála jár Böjti Sándor igazgató úrnak és Keresztes Gizsa Zoltán tanárnak a vendégszeretetért.

Folytatódott a találkozó a majdnem három órát tartó mérkőzésekkel, Almási Tibor és Téglás József szigorú bírásko­dása, valamint Csóka László szakszerű irányítása mellett. Az elmaradhatatlan zsíros kenyér és vereshagyma mellől itt sem hiányozhatott a célzóvíz bőséges felhozatala: szilva, alma, körte, barack és bodzapálinka változatban, a házikonyak színes és áttetsző fajtájáról se feledkezvén meg. Szünetben folyt az élcelődés, egymás ugratása, a viccelődés hatalmas röhögéssel hasfájásig. A két társaság ebben is döntetlent teljesített, akárcsak a 18 gól testvéres megosztásában. A pályán gyengébben teljesítők kitettek magukért a hangulat fokozásában. Újból bántuk, hogy eltátottuk a szánkat, és valamelyikünk nem kapcsolta be az okos telefonját. Lett volna mit visszahallgatni a szilágysági végnélküli bölcselkedésekből.

Következett az elmaradhatatlan harmadik félidő, újból nagy fejhajtással a sámsoni Szurdok-hegyen Márton Vilmos (Bálint Vili) tágas pincéjénél, présházánál. A borjúkocsonya anyagból készített felségesen gőzölgő táplálékot Bántó Dobozi Zoltán és Király Ernő Zoltán készítette hatalmas üstben. Félő volt, hogy a kiadós rezgőhúsok elnyom­tatására nem fog előkerülni elegendő hegyleve, a nem csak focizáshoz értő öregfiúknak. A hangulatot emelte Péli Sándor citerajátéka, Nagy Győző harmonikázása, énekben kitűnt Téglás József, Torjai Miklós, Kovács Béla, Szilágyi Adolf, Miklós Attila, Szilágyi K.G. Gyula, Püsök Zoltán, Ghile Attila, Nagy János, Cikus Márton, Talos Karcsi, Széles Karcsi, Kovács László (Lacika), Böjti Elemér, Harangozó Ilona, Király Zoltán, Almási Tibor , Bántó Dobozi Zoltán, Bálint Vilmos, Vicsi Lénárd, Hendea Claudiu, Veres Gábor, Bántó Zoltán. Az elénekelt dalok mennyi­­sége, minősége, milyensége tekintetében újból döntetlen született. Abban maradtak, hogy ezt még közösen gya­­korolni és ismételgetni kell, nem i­lyen rövid időben, hanem akár egy éjszaka terjedelmében, sőt, az asszonyok bevonásával. Az igazi farsangi hangulatot varázsló házigazdák és vendégeik mellett dicséret illesse Bántó Zoltánt, Szilágysámson polgármes­­­te­rét, aki jelenlétével megtisztelte farsangi élesztetésünket, valamint Veres Gábor (Jery) alpolgármestert is, aki végigküzdötte a tornát, és számtalan szép góllal emlékeztetett, hogy annak idején magas szinten űzte a labdarúgást. Szép volt fiúk! Nem tudjuk mit döntöttetek, de valószínű még e farsang alatt lesz visszavágó Bagoson, esetleg désháziak, kémeriek és zsobokiak bevonásával. Keresztes Gizsa Zoltán ígéretet tett, hogy ezután Sarmaság is testületileg bekapcsolódik az öreg-öregfiúk (50 év felüliek) mozgalmába. Ennek a hírnek mind nagyon örültünk.

Öregfiú focirendezvényeink 2020-ban:
XVII. Focipünkösd, 2020. május 16. – Doba
XVII. Szent István napi focitorna, 2020. augusztus 15. – Kémer
XII. Szüreti kupa, 2020. október 3. –Kraszna
XIX. Fociszilveszter, 2020. december 28. – Varsolc

Kovács Kuruc János
Csóka László