Wed. Oct 20th, 2021

Férje elhagyta, de takarítói fizetéséből házat vett és felnevelte lányát a 100 éves Ida néni

Becsületes, tisztességes, istenfélő, kedves és főleg barátságos, akinek mindig van egy jó szava mindenkihez – így jellemzik a mocsolyai lakosok a múlt héten 100. életévét betöltő Tolnai Idát, a falu Ida mamáját, akire méltán büszkék a helybéliek, mert ily hosszú életkort még senki nem ért el a településen. A hétvégén, az idősek napja alkalmából, őt is köszöntötték a szilágysági település Immánuel Közösségi Házában. 

Ida mama 1921. szeptember 29-én született Mocsolyán, tízgyermekes földműves családban. Csak négyen nőttek fel, három leány és egy fiú, a többiek még egész fiatalon meghaltak, volt év, amikor egyszerre két koporsó is állt az udvaron, két kisgyermekét temette el az édesanya. Ida néni hét osztályt végzett, majd beállt cselédnek. „Nehéz sorsa volt édesnek – meséli a 75 éves lánya, Mária –, hat évig udvarolt neki a zilahi apám, majd miután összeházasodtak, tíz hónap együttélés után anyámat visszaköltöztette a szüleihez, hat hónapos terhesen”.

A 100 éves Ida mamáról részletesen a https://maszol.ro/eletmod/100-eves-Ida-neni?fbclid=IwAR29TzYiC4zIL2UgPqKyudEMWuuudoEMuOosUOrcjy2_Uo1BAyZtJHF2AK0 honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.