Wed. Mar 22nd, 2023

Felhőszakadásokra figyelmeztető másodfokú riasztást adtak ki kilenc megyére

Felhőszakadásokra figyelmeztető másodfokú (narancssárga jelzésű) riasztást adott ki kilenc megyére csütörtökön az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). Emellett fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás lép érvénybe az ország nyugati, központi és északnyugati részében.

A szakemberek szerint csütörtök délután 5 órától szombat délig a Bánságban, Olténiában, Erdélyben, a Körösök vidékén és helyenként a hegyvidéken felhőszakadásokra lehet számítani, a leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 40-60 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig akár a 70-80 litert is.

Máramaros, Beszterce-Naszód, Kolozs, Fehér, Hunyad, Krassó-Szörény, Temes, Arad és Bihar megyét érinti a riasztás.

Érvényben lesz ugyanakkor csütörtökön 2 órától péntek este 9 óráig az ország nyugati, középső és északnyugati területein és a hegyvidéken egy fokozott légköri instabilitásra vonatkozó elsőfokú riasztás. Villámlásoktól kísért felhőszakadásokra, heves széllökésekre, elszigetelten jégesőkre lehet számítani. A leeső csapadék mennyisége meghaladhatja a 25-30 litert, elszigetelten a 40 litert négyzetméterenként.

A meteorológusok figyelmeztetnek, hogy az elkövetkező napokban az ország nagy részében, de különösen a Kárpátok vonulatán belüli régiókban fokozott légköri instabilitásra és heves esőzésekre lehet számítani.

Meteorologii avertizează că perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică şi ploi abundente vor fi în zilele următoare în cea mai mare parte a ţării, dar cu precădere în regiunile intracarpatice.