Thu. Sep 21st, 2023

Felhőszakadásokra és viharos szélre vonatkozó másodfokú riasztás 22 megyében és a fővárosban csütörtök délig

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM) felhőszakadásokra és viharos szélre vonatkozó másodfokú (narancssárga) riasztást adott ki az ország középső, déli és északkeleti részében fekvő megyékre és a fővárosra.

A szakemberek szerint szerda déltől csütörtök délig Moldova északi felében, helyenként Erdélyben, Munteniában és Oltenia északkeleti részében felhőszakadások, szélviharok, gyakori villámlások várhatók és jégesőre is számítani lehet. A széllökések sebessége meghaladja a 70-80 kilométert óránként.

A leeső csapadék mennyisége helyenként meghaladhatja a 35-40 litert négyzetméterenként, kisebb kiterjedésű területeken pedig az 50-80 litert is.

A következő megyék állnak részben vagy teljes egészében riasztás alatt: Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Călăraşi, Ialomiţa, Vâlcea, Argeş, Dâmboviţa, Prahova, Szeben, Brassó, Kovászna, Vrancea, Buzău, Bákó, Beszterce-Naszód, Hargita, Maros, Neamţ, Suceava, Botoşani, Iaşi. A fővárosra szintén érvényes a riasztás.

Az ANM szerint ugyanakkor a szerdai nap folyamán elsőfokú (sárga) kánikulariadó van érvényben a fővárosban valamint Vaslui, Vrancea, Galac, Brăila, Buzău, Prahova, Giurgiu, Ialomiţa, Călăraşi, Ilfov megyében.

Az említett területeken a hőmérséklet-páratartalom index meghaladja a kritikus 80-as értéket, a nappali hőmérsékleti értékek 34-37 Celsius-fok körül tetőznek – figyelmeztetnek a meteorológusok.