Mon. Oct 2nd, 2023

Felavatták Szilágy megye első intelligens középületét, a Zilahi Közigazgatási Palotát

Fennállásának 30. évét ünnepli idén a Szilágy Megyei Prefektusi Hivatal, pénteken ünnepélyesen megemlékeztek a három évtizedről, és a délelőtt folyamán hivatalosan is átadták a nemrég felújított intézmény székhelyét, a Zilahi Közigazgatási Palotát.

Az elmúlt időszakban 15 prefektus és 16 alprefektus vezette a hivatalt, amelynek élén két magyar kormánymegbízott is volt: Végh Sándor és Dari Tamás jelenlegi prefektus. Dari Tamás ünnepi beszédében elmondta, a közigazgatás az emberekért van, az emberekről szól, és ez alól a prefektusi intézmény sem kivétel. „Működésének első éveitől a megye polgárai mellett állt, kezdetben a földtörvények alkalmazását tartotta lényegesnek, ami az egyik legnagyobb kihívás volt, de a felmerült nehézségek nagy részét megoldották, ezáltal a szilágyságiak többsége visszakapta a kommunista időszakban az állam által önkényesen elvett földeket és épületeket” – hangsúlyozta a prefektus. …

A közigazgatási palota Zilah egyik emblematikus épülete, amelyet a kormány és a Belügyminisztérium által társfinanszírozott európai projekt keretében újítottak fel, a beruházás összértéke több mint 26 millió lej volt. A korszerűsítés 2016. november 1-jén kezdődött, az elmúlt közel hat év alatt energiahatékony, modern, a 21. századi szabványoknak megfelelő épületet avattak fel, hogy a jövőben a megye polgárai jobb körülmények között, eredményes szolgáltatásokat kaphassanak. A projekt révén a közintézmény a megye első intelligens középülete lett, amely példaként szolgál más romániai közintézmények számára.

„Ez nagy kihívást jelentő projekt volt, sok munkával, befektetéssel, de azt bizonyítja, ha valamit igazán akarunk, még az egykor lehetetlennek tűnő dolgok is megvalósíthatók” – nyilatkozta Dari Tamás prefektus. 

A Szilágy Megyei Prefektusi Hivatal működéséről és a felújított intézményről részletesen a https://maszol.ro/belfold/Felavattak-Szilagy-megye-elso-intelligens-kozepuletet honlapon és a Szilágyság újságban olvashatnak.