Mon. Oct 2nd, 2023

Felavatták Ady Endre felújított kőasztalát Szilágylompérton

Az Ady Endre születésének 144. évfordulója alkalmából szervezett ünnepségen a Szilágylompérti Ady Endre Általános Iskola udvarán felavatták a nemrég felújított Ady-kőasztalt. Az apai nagyszülők által – akik a településen éltek és itt is vannak eltemetve – a helybéliek magukénak is tekintik az egykori nagy költőt, akire nagy tisztelettel emlékeznek meg évtizedek óta.

A vasárnapi ünnepség református istentisztelettel kezdődött, Bogya Árpád helyi lelkész a közösség értékét, a közösséghez való tartozás fontosságát, annak megtartó erejét, szerepét emelte ki. Mint mondta, egymásra vagyunk utalva, mert így teremtettünk, közösségi lénynek, és egyedül hiányosak vagyunk, hiszen a férfi és a nő is csak együtt tud valami lényegeset megvalósítani. Minél távolabb kerülünk egymástól, annál inkább ki vagyunk téve a veszélynek, ezért fontos az egymásra való odafigyelés, főleg így, az ünnepek előtt. …

„Mélység és magasság az élet”

A Zilahi Református Wesselényi Kollégium magyartanára, dr. Bóné Éva Ady Endre életét és költészetét idézte fel, idézte meg, egy olyan közösségnek, „amely nagyon sok szállal kötődik Ady Endréhez, annak családjához”. A tartalmas ismertetőt a költő ars poeticájával, Itthon vagyok című írásának néhány sorával zárta: „Nyolcadik esztendeje már, hogy járom a kiszabott utat. A régi ellágyulások elmúltak már tőlem. Vallom és hirdetem, hogy nincs értékesebb, hatalmasabb és szebb, mint az élet. Mindig szép és mindenütt. Fetrengett a lelkem sokszor porban is, sárban is. De mindig új és új magasságai jöttek az életnek. Az élet szent, szép, hatalmas és értékes valami. A sárban is szép, a szűz havasi tetőn is. Mert mélység és magasság az élet.”

A szilágylompérti eseményről a https://maszol.ro/kultura/Felavattak-Ady-Endre-felujitott-koasztalat-Szilagylomperton honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.