Tue. Jun 18th, 2024

Falumúzeumot, multifunkcionális központot avattak Krasznán

Helyi népviseletbe öltözött krasznai fiatalok Kraszna-menti táncokkal örvendeztették meg a jelenlévőket a multifunkcionális központ átadásának napján.

Az új épület helyén egykoron egy romos állapotban levő falumúzeum állt, amit uniós pályázatból akartak felújítani, de kedvezőtlen állapota miatt lebontották, és újat építettek a helyére. „Ez az a hely, ahol találkozik a múlt a jelennel és a jövővel, ez az a hely, ahova amikor belépünk, szembenézünk önmagunkkal, a múltunkkal, és lelki szemeink előtt megjelennek a szülők, nagyszülők, az őseink. Azok az elődeink, akik olyan körülmények között éltek itt Krasznán, mint ahogy az a falumúzeumban is látható, hiszen egy régi krasznai parasztháznak a berendezéseit nézhetjük meg ezekben a termekben, a konyhában, a kisszobában és a nagyszobában. Mindenhol korhű bútorzattal és felszereléssel találkozni, mely Lelik Bertának, és az ő gyűjtő munkásságának a gyümölcse és az eredménye” – mondta üdvözlő beszédében Kovács István polgármester.

A községvezető kiemelte: a krasznai közösségnek fontos a múltja, hogy tudják honnan indultak. Fontosak a hagyományaik, és ezt nemcsak a népviselet mutatja, hanem mindazok a hagyományok, amelyeket életben tartanak. „Nemhiába építettük ezt a filagóriát erre az udvarra egy hagyományos kemencével, hiszen a krasznai vasárnapi ebédről ritkán hiányzik valamilyen kőttes. Ma is házi kenyér sült benne, és több helyen sül még Krasznán házi kenyér” – fogalmazott a polgármester. A négy terem közül három a hagyományos parasztházat mutatja be, a negyedik időszakos kiállításoknak ad helyet, kisebb-nagyobb kulturális összejöveteleknek, eseményeknek. Végezetül a polgármester megköszönte mindazoknak a segítségét, akik hozzájárultak, hogy a multifunkcionális központ létrejöhessen.

További részleteket a https://maszol.ro/belfold/Falumuzeumot-multifunkcionalis-kozpontot-avattak-Krasznan oldalon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.