Thu. Jun 20th, 2024

F. Cîţu: Valótlan adatokra, a bevételek túlbecsülésére épült a 2019-es költségvetés

A költségvetés-kiigazítás megkerülhetetlen, szögezte le Klaus Iohannis államelnök kedden, rámutatva, hogy például ,,a nyugdíjak kifizetésére egyszerűen nem volt elég pénz” az államkasszában.

,,Az adatok világosak, a számadatok tiszták, a következtetések kicsit bonyolultabbak, és sajnos meg kellett állapítanunk, hogy a helyzet ez: a költségvetési hiány meg fogja haladni a 4%-ot. Másrészt azonban az is világos, hogy bizonyos kiadásokat meg kell ejteni. Megállapítottuk, hogy a nyugdíjak kifizetésére egész egyszerűen nem volt már pénz, tehát itt szükség van kiegészítésre, akárcsak más területeken is, ahol már régóta nem történtek kifizetések, kifizetetlen számlák vannak. Ezek a dolgok pedig megengedhetetlenek egy normális társadalomban, egy felelős kormánnyal. A költségvetés-kiigazítás tehát megkerülhetetlen’ – nyomatékosította Iohannis a Cotroceni-palotában.

Leszögezte, hétfőn tárgyalt Ludovic Orban minisztererlnökkel és Florin Cîţu pénzügyminiszterrel.

,,Adatokat mutattak be nekem, főként a költségvetés-kiigazításra vonatkozóan, de a minimálbérről is beszéltünk” – tette hozzá.

Az országos minimálbér emelése meg fog valósulni, mivel a szakszervezetek kérésén túl ez egy szükséges intézkedés, sommázta még az államfő.

,,Valótlan adatokra”, a ,,bevételek túlbecsülésére” épült a 2019-es költségvetés – jelentette ki kedden Florin Cîţu pénzügyminiszter.

Azt mondta: a költségvetés-kiigazítás rámutat arra, hogy ,,mit loptak el, hol lopták el, és hol értékeltek túl”.

,,Valótlan adatokra, a bevételek túlbecsülésére épült a 2019-es költségvetés. A kiigazításban több mint 18 milliárd lejjel kell csökkenteni a bevételeket, ebből majdnem 10 milliárd lej adóbevétel és majdnem 8 milliárd lej az európai alapokból származó bevétel. A második megjegyzés: a korrekcióra azért is szükség volt, mert nem voltak előirányozott összegek a nyugdíjak, juttatások, betegszabadságok és egyéb szociális kiadások fedezésére. (…) Tehát aki azt állítja, hogy nem kellett volna beiktassuk ezeket a kifizetéseket, az hazudik”- mondta Cîţu a PNL vezetőségének gyűlését követően.

Hozzátette: a költségvetés-kiigazítás szerepe, ,,hogy kijavítsa a Szociáldemokrata Párt (PSD) kormánya által az elmúlt három esztendőben elkövetett ostobaságokat”.

Cîţu ,,cinikusnak” nevezte, hogy az a PSD bírálja a költségvetés-kiigazítást, amelyik három hónapja nem fizette ki a betegszabadságokat és nem térítette meg az áfát.

A tárcavezető azt állítja, hogy ez a költségvetés-módosítás ,,véget vet annak a gyalázatos gyakorlatnak, hogy a szociális kiadásokra kiutalt pénzt a helyi bárók használják”, ugyanakkor megszünteti azt az – Európai Bizottság által törvénytelennek minősített – eljárást, amely szerint úgy csökkentették év végén mesterségesen a költségvetés hiányát, hogy bizonyos kiadásokat a következő évre halasztottak.

A pénzügyminiszter hangsúlyozta: a költségvetés-módosítással egyetlen minisztériumtól sem ,,vágtak le” pénzt.

agerpres.ro