Tue. Jul 16th, 2024

F. Cîţu: Sürgős nyugdíjreformra van szükség, mert nem lesz pénz a ,,dekrét-gyerekek” nyugdíjára

Sürgős nyugdíjreformra van szükség, mert 20-30 év múlva nem lesz pénz a ,,dekrét-gyerekek” nyugdíjára – hangoztatta csütörtök este Florin Cîţu pénzügyminiszter.

A tárcavezető szerint, ha a jelenlegi folyamatot 20 évre előre vetítjük, akkor kiderül, hogy nem jut pénz az úgynevezett dekrét-gyerekek (akik Ceauşescu 1966-os abortusztörvénye után nagy számban születtek) nyugdíjára, ezért alapjaiban kell megreformálni az egész nyugdíjrendszert.

,,Véleményem szerint a nyugdíjrendszer privát összetevőjét kell megerősíteni, mert ott van hatékonyság, tulajdonképpen ott nő a nyugdíjad, a másik részen nem. A másik oldalon hiány van. De ezt sürgősen meg kell tenni, ahogyan azt egyes fejlett országok (…) Nagy-Britannia, Új-Zéland, Ausztrália már megették. Rájöttek, hogy már nem tudják fenntartani ezt a rendszert, és megreformálták. Életbevágóan fontos, hogy ma csináljuk meg ezt, mert, amint mondom, úgy néz ki, hogy a rendszer csődbe ment. És ezt nem csak én mondom. Nézzék meg azokat az elemzéseket, amelyeket a magánnyugdíj-kezelők és az Európai Bizottság végeztek. Milyen a demográfia, mert minden évben emberek távoznak ebből az országból, és mi itt maradunk. Mi fizetjük a nyugdíjjárulékot, de húsz év múlva nem lesz, aki nyugdíjat adjon nekünk. Ilyen körülmények között nem a nyugdíjtörvény módosítására, hanem az egész rendszer sürgős reformjára van szükség”- jelentette ki a pénzügyminiszter.

Hozzátette: a különleges nyugdíjak eltörlésével ,,egymilliárd és valamennyi lej” marad a nyugdíjpénztárban.

agerpres.ro