Mon. Oct 2nd, 2023

Ezerre nő június 1-jétől a megengedett maximális létszám a szabadtéri kulturális és szórakoztató rendezvények esetében

Ötszázról ezerre nő június 1-jétől a résztvevők megengedett maximális létszáma a szabadtéri kulturális, művészeti és szórakoztató rendezvények esetében – jelentette be Florin Cîţu miniszterelnök, miután a kormány határozatot fogadott el a június 1-jétől hatályba lépő lazító intézkedésekről.

A kormányfő rámutatott, az előírás abban az esetben érvényes, ha a rendezvényen részt vevők be vannak oltva, átestek a betegségen, vagy negatív a koronavírustesztjük.

A keresztelők, esküvők és más magánrendezvények kültéren legtöbb 70, zárt térben legtöbb 50 személy részvételével szervezhetők meg.

A sporteseményeken a stadionok befogadóképességének egynegyede tölthető be, ennél többen csak akkor lehetnek, ha mindenki be van oltva, vagy negatív teszteredménnyel rendelkezik. A miniszterelnök hozzátette: a stadionok bejáratánál oltóközpontokat működtetnek majd, aki beoltatja megát, bemehet az eseményre.

A beltéri kulturális, tudományos és művészeti eseményeken 50-ről 70-re emelték a résztvevők maximális számát, akik – amennyiben be vannak oltva – akár az előadóterem teljes kapacitását igénybe vehetik.

A kormányfő elmondta: kapacitásuk felével megnyithatnak a beltéri játszóházak, amennyiben a gyerekeket kísérő felnőttek igazolni tudják, hogy be vannak oltva, vagy átestek a betegségen. A fitnesztermek kapacitásuk 70 százalékával üzemelhetnek, de ez esetben sincs létszámkorlátozás, ha minden jelenlévő be van oltva. A fedett uszodák kapacitásuk 70 százalékával nyithatnak.

Az éttermek belterei kapacitásuk 70 százalékával működhetnek (vagy ennél többel, ha a jelenlévők valamennyien be vannak oltva), a tengerparti szállodák esetében a maximális kihasználtságot 70-ről 85 százalékra emelték. Reggel 5 és éjfél között kapacitásuk felével ismét kinyithatnak a bárok, klubok, diszkók és játéktermek, kizárólag beoltott személyek számára. A játéktermek kihasználtsága kapacitásuk 50%-áról 70%-ra nőtt – sorolta Cîţu.