Thu. Apr 18th, 2024

Eseménydús napok a Szilágy Megyei Könyvtárban

A Szilágy Megyei Tanács alárendeltségébe tartozó I.S. Bădescu Szilágy Megyei Könyvtár, a héten rendezi meg az Országos Könyvtári Hetet. Ennek keretében színes és változatos programokat tartanak, mely által egymásra találhatnak a könyvtárosokat, a megyei tisztviselők, az olvasók, a közreműködők és az intézmény barátai.

,,Örülünk, hogy idén is sokszínű programokkal fogadhatjuk az érdeklődőket. Tárlatvezetéssel, kézművesműhellyel, mesékkel, könyvbemutatóval, író-olvasó találkozóval, vetélkedővel és sok díjjal készültünk” – mesélte Szöllősi Ingrid könyvtáros.

A hét első két napján, a zilahi nagyparkban műhelyfoglalkozást, felolvasást tartottak. Szerda délelőtt 11,00 órától a Scala épület könyvtárában olvasásra buzdítják a zilahi “Mihai Viteazul” Technológiai Líceum diákjait, délután a Szilágy Megyei Nevelési Tanácsadó és Erőforrás Központ (CJRAE) képviselőivel találkozhatnak a szülők. Az ifjúság és a felnőtt részlegen délután öt órától könyvbemutatón és zenés előadáson vehetnek részt az érdeklődők.

Csütörtökön 12,00 – 14,00 óra között a Szakszervezetek Művelődési Házában, a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem, Színház és Vizuális Művészetek Tanszék igazgatójával találkozhatnak a középiskolások. A kötetlen beszélgetések mellett műhelymunkákat tartanak. A színészek szabadon lépnek színpadra, előre elkészített szöveg, díszlet vagy jelmez nélkül, közvetlenül a közönség vagy a színésztársak javaslataira. Az előadás után a színészek és a tanárok szabad beszélgetésre hívják a közönséget.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem bemutatja továbbá a ,,Művészet az oktatáson keresztül és oktatás a művészeten keresztül” projektet, melynek keretében négy zilahi diáknak lehetősége lesz résztvenni a projekt tevékenységeiben. Délután négy órától az ifjúság és felnőtt részlegen, a ,,Mesetár” pályázat nyerteseit díjazzák.

Pénteken az óvodásokat várják a könyvtárba, számukra gyermekfoglalkozások lesznek. A cél, hogy megszerettessék az olvasást a kicsikkel, illetve az olvasással neveljék őket.

A könyvtár vezetősége ismertette: a héten pénzbírság nélkül visszavihetik az olvasók a hosszabb ideje kikölcsönzött könyveket.