Thu. Apr 18th, 2024

Értékmentés a Szilágyságban: felújítják a zsibói Béldy-kastélyt

A több mint százéves Béldy-kastély egy gyönyörű tölgyerdőben, Zsibó központjától két-három kilométerre található. Az épület B-kategóriás műemlék, amelynek felújítását Szilágy Megye Tanácsa a 2014–2021 Regionális Operatív Progamon (POR) keresztül, az előző pályázati ciklusban pályázta meg, és bár 68 ponttal nyertesnek minősítették a projektet, pénzforrás hiányában nem tudták elvégezni a felújítást.

Szilágyi Róbert István, a megyei tanács alelnöke elmondta, hogy az országos helyreállítási terv (PNRR) pályázati programja újabb lehetőséget nyújtott a pénz előteremtésére, s idén tavasszal ismét pályáztak, amit szintén kedvezően bíráltak el, és országos szinten ez lesz az első műemlékvédelmi finanszírozási szerződés.

„A felújítás összköltségvetését az elmúlt héten aktualizáltuk: 34,65 millió lejbe kerül a beruházás, amiből 23 millió lejt finanszíroz a PNRR, a különbözetet pedig a POR révén biztosítanánk. Amennyiben ez nem sikerül, saját költségvetésből kell finanszírozzuk a hiányzó részt. Hamarosan kiírjuk a versenytárgyalást a kivitelezésre” – mondta az alelnök, hozzátéve, hogy a teljes külső és belső felújításokat követően, remélhetőleg két év múlva, kulturális központot működtetnének a felújításra váró kastélyban.

A kastély története

Az épületet a Béldy család 1903 körül építtette fiuk, Béldy Kálmán főispán számára, amikor az feleségül vette Wesselényi Béla főispán lányát, Pálmát. Az 1100 négyzetméteres – teniszpályával, ügetővel, parkosított területtel körülvett – kastélyban éltek a fiatalok a kommunista diktatúra által elrendelt 1948-as államosításig. Ezt követően az épületben előbb kórház, majd öregotthon, végül ideggyógyintézet működött. Az 1989-es rendszerváltás után az örökösök visszaigényelték a kastélyt és a körülötte lévő öthektárnyi földet. 2009 januárjában a kastély visszakerült a tulajdonos leszármazottjához, Béldy Lászlóhoz, de még ugyanebben az évben a megyei önkormányzat közel egymillió lejért megvásárolta az ingatlant és a hozzá tartozó területet.

A kastélyról és a felújításról részletesen a https://maszol.ro/belfold/Ertekmentes-a-Szilagysagban-felujitjak-a-zsiboi-Beldy-kastelyt honlapon és a Szilágyság hetilapban olvashatnak.