Mon. Oct 2nd, 2023

Érdemrend lovagi fokozatot kapott a szilágysomlyói születésű Józsa Nándor Lóránd

Egészségügyi dolgozókat, tanárokat és a civil társadalom kiemelkedő képviselőit tüntette ki szerdán, a román nemzeti ünnep alkalmából Klaus Iohannis.

Kitüntetést kapott Józsa Nándor Lóránd  szilágysomlyói születésű, egy ideje Szatmárnémetiben élő és tevékenykedő teológus-történész, a SMURD rohammentő-szolgálat önkéntese és Orbán Attila Zsigmond a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Technológiai Egyetem hallgatója, a Maros megyei SMURD önkéntese „azért az odaadásért és professzionalizmusért, amelyet az idők során önkéntesként, sürgősségi esetekben nyújtott elsősegély terén bizonyítottak”.

‘December elseje alkalmat ad arra, hogy köszönetet mondjunk azoknak a figyelemre méltó személyiségeknek, akik mindennapi munkájukkal jobbá teszik Romániát. Örömmel tölt el, hogy ma tisztelettel adózhatok erőfeszítéseik előtt, és tolmácsolhatom nekik az egész társadalom háláját’ – mondta Iohannis a Cotroceni-palotában tartott ünnepségen.

Az államfő elismerő szavakat intézett az orvosokhoz, a tanárokhoz és mindazokhoz, akik Románia jó hírét keltik a világban.

Az államfő hangsúlyozta, hogy a Covid-19 világjárvány nemcsak az egészségügyi rendszert érinti súlyosan, hanem az oktatási rendszert is. ‘A Covid-19 világjárvány mindannyiunkat érint, és bármennyire is próbáljuk, szolidaritás és egység nélkül nem tudjuk megfékezni ezt az egészségügyi válságot. Az önökhöz hasonló példákon felbuzdulva minden rendelkezésünkre álló eszközzel cselekednünk kell, hogy visszaszerezzük, amit ez a vírus elvett tőlünk, és ami a legjobban hiányzik az ilyen napokon: a szeretteink közelségét, a biztonság érzését, a kézfogás és az ölelés örömét’ – mondta Iohannis, jó egészséget kívánva hallgatóságának a román nemzeti ünnep alkalmából.

A díjátadáson részt vett Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, Sorin Cîmpeanu tanügyminiszter és Raed Arafat, az országos katasztrófavédelem vezetője is.