Tue. Mar 5th, 2024

Erdélyi szülőként is igényelheti a magyar kormány családi támogatásait

Az erdélyi magyar gyermekek számára is kérvényezhetők a Magyar Kormány támogatásai a Köldökzsinór Programon keresztül. Az anyasági támogatás és a babakötvény az Eurotrans Alapítvány segítségével is igényelhető – hangsúlyozta Nagy Zoltán-Levente, az Alapítvány elnöke.

Az anyasági támogatás keretében gyermekenként egyszeri 64 125 forint (jelenlegi árfolyam szerint 966 lej), ikertestvérek esetén gyermekenként 85 500 forint (jelenlegi árfolyam szerint 1288 lej) támogatás igényelhető. A kérelmet a gyermek születését követő hat hónapon belül lehet benyújtani – fejtette ki. Minden, Románia területén élő, magyar állampolgársággal rendelkező gyermek édesanyja kérheti az anyasági támogatást. A kérelmező szülőnek nem kell magyar állampolgársággal rendelkeznie, illetve az apa jelenléte sem szükséges a támogatás igénylésekor – mondta Nagy Zoltán-Levente.

A babakötvény keretén belül a Magyar Államkincstár egy számlát nyit a gyermek részére, amelyre 42 500 forintot helyez el – részletezte az Eurotrans Alapítvány elnöke. Ez évente kamatozik, így a megtakarítással majd a 18. évét betöltött gyermek rendelkezhet. A babakötvényt a 2017. június 30-a után született gyermekekre igényelheti a szülő vagy a gyermek törvényes képviselője. A támogatási adatlap mellett szükséges a gyermek magyar anyakönyvi kivonata és a kérelmező személyigazolványa vagy útlevele – magyarázta.

Fontos megjegyezni, ha a gyermek még nem rendelkezik magyar anyakönyvi kivonattal, akkor a támogatási kérelem leadásakor az anyakönyvezési eljárás is elindul. A dokumentáció előkészítésében és a formanyomtatványok kitöltésében is segít az Eurotrans Alapítvány – hívta fel a figyelmet Nagy Zoltán-Levente.

Az elmúlt időszakban az Eurotrans Alapítvány munkatársai közel 1000 kérelmezőnek nyújtottak széles körű segítséget annak érdekében, hogy gördülékenyen folyjon az ügyintézés. Az Alapítvány célja, hogy ezek az információk minél több szülőhöz eljussanak, és ezek a lehetőségek elérhetőek legyenek számukra, hiszen gyermekeink jövője a legfontosabb – hangsúlyozta Nagy, majd hozzátette: az Alapítvány Erdély-szerte 34 irodában van jelen, az érdeklődők bármilyen kérdéssel fordulhatnak az Eurotranshoz, hiszen a munkatársak segítenek a támogatási kérelem összeállításában, fénymásolatok készítésében, ugyanakkor ingyenes fordítást is biztosítanak.

A Köldökzsinór program és a kérelmezési folyamat részleteit megtalálják az Eurotrans Alapítvány honlapján (www.eurotransalapitvany.ro), de az érdeklődők feltehetik kérdéseiket telefonon is (0364 410 097) – tette hozzá az Eurotrans Alapítvány elnöke.

RMDSZ-tájékoztató