Sun. Oct 1st, 2023

Erdélyben viharok, a déli országrészben kánikula várható a meteorológusok szerint

Hőségre, illetve viharokra vonatkozó, sárga jelzésű figyelmeztető előrejelzéseket bocsátott ki szerdán az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológusok szerint a nap folyamán nagy meleg, helyenként kánikula várható a délnyugati és déli országrészben, a hőmérséklet-páratartalom index kiterjedt térségekben meghaladja majd a kritikus 80 egységet. A hőmérséklet csúcsértéke 34 és 37 Celsius-fok között váltakozik. A kellemetlen hőérzet a délnyugati régióban a következő napokban is megmarad.

A sárga jelzésű hőségriasztás Bukarest mellett a következő megyéket érinti: Argeş, Brăila, Buzău, Călăraşi, Krassó-Szörény, Konstanca, Dâmboviţa, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ialomiţa, Mehedinţi, Olt, Prahova, Tulcea, Temes, Teleorman és Vâlcea.

Moldvában és Máramarosban szerdán 13 órától 23 óráig sárga jelzésű viharriasztás lesz érvényben. Az érintett régiókban heves széllökésektől és villámlásoktól kísért, helyenként felhőszakadás jellegű záporok és jégeső várható. A lehulló csapadékmennyiség elérheti a 25-40 litert négyzetméterenként.

A viharriasztás a következő megyéket érinti: Bákó, Beszterce-Naszód, Botoşani, Buzău, Kovászna, Hargita, Iaşi, Máramaros, Maros, Neamţ, Prahova, Suceava és Vrancea.