Wed. Jul 24th, 2024

Erasmus projekt Varsolcon – ,,Act like a pro, preserve H2O!”

A héten négy országból – Magyarország, Portugália, Törökország és Románia – érkezett diákokat lát vendégül az Erasmus+ program által a szilágysági Varsolc település. A 31 általános iskolás és kísérőik hétfőn jöttek, és itt-tartózkodásuk alatt számos programon vesznek részt. Hétfőn, a megérkezésüket követően a helyi iskolások a művelődési házban kulturális műsorral fogadták a vendégeket, kedden ellátogattak a polgármesteri hivatalba, ahol Bréda Lajos polgármester és Dénes András alpolgármester fogadta őket nagy szeretettel, majd a diákok kipróbálhatták a sporthorgászatot a közeli víztározónál.

Dénes Irénke, a program helyi vezetője, irányítója elmondta az iskolásoknak, hogy ezen öt nap alatt bővítik ismereteiket, tanulnak egymástól, tapasztalatokat cserélnek, ismerkednek, és ami a legfontosabb, gyakorolják az angol nyelvet.

A közös téma, ami összeköti a fiatalokat: a víz. 2019-ben a hajdúnánási Bocskai István Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója, Tóth Imre informatika tanár sikeresen pályázott, majd felkérte az említett országok egy-egy iskoláját, köztük a varsolcit is, hogy legyen társpartner ebben a projektben. Ennek köszönhetően a diákok márciusban Hajdúnánáson találkoztak, ahol ,,A víz és a kultúra”, művészet kapcsolatáról értekeztek. A fiatalok többek között cseppkőbarlangba látogattak el, ahol megfigyelhették a víz munkáját, részt vettek az iskola által szervezett előadásokon, dramatikus színdarabokat láthattak, és ellátogattak a Tisza-tó melletti mesterséges tóhoz.

Portugáliában ,,A víz és a tudomány” címszó alatt a víz tudományos oldalát vizsgálták, víztisztító üzemben jártak, ahol a környék ivóvizét tisztítják, de láttak delfinshowt, és tudományos kísérleteket végeztek vízzel – ismertette Tóth Imre igazgató.

A mostani, varsolci látogatás során, ,,A víz és az egészség” a fő téma, a fiatalok a héten megismerhetik Szilágy megyét, de ellátogatnak a Tordán megnyílt Illúziók múzeumába, és a tordai sóbányába is. Megnézik a zsibói botanikus kertet, Szilágysomlyón megismerhetik a Báthory család történelmi múltját, megtekintik a helyi református templomot, és betekintést nyernek a zsidók múltjába is a szilágysomlyói múzeummá alakított zsinagógában, majd a helyi tűzoltó állomáson elsajátítják az elsősegélynyújtás alapjait is. Utolsó nap meglátogatják a megye székhelyét, ahol megtekinthetik a zilahi múzeum rejtélyeit.

Az EU-támogatási projekt keretén belül jövő márciusban Olaszországba utaznak, ahol „A víz jövőjéről” tanácskoznak. Minden találkozáskor a fiatalok különböző tevékenységeken is részt vesznek, a témával kapcsolatos feladatokat oldanak meg, és barátságok születnek.

A hajdúnánási igazgató szerint a múlt homályába vész az első találkozásuk a varsolci iskolavezetéssel, diákokkal, több közös eTwinninges projektet tudnak maguk mögött, nemrég részt vettek a településen megrendezett Kányádi Sándor szavalóversenyen, valamint a nyáron a ,,Határtalanul program” keretén belül is ellátogattak a településre.

A hasonló jellegű projektek, programok fontosak a diákok számára, mert nem csak új ismeretekkel gazdagodnak, hanem szocializálódnak, barátkoznak, lehetőségük van más ország kultúrájába is betekinteni. Gratulálunk a diákoknak, akik a mindennapi teendőik mellett más tevékenységekre is nyitottak, valamint a felkészítő tanároknak, akik nem kis áldozat árán mentorálják az érdeklődőket.